Wattpad’in erişime kapatılmasının hem yazma hem okuma hakkına müdahale anlamına geldiğini belirten TYS, PEN Türkiye ve Türkiye Yayıncılar Birliği, özgürlüklerinin korunması gerekirken, aksine sürekli kısıtlayıcı durumlarla karşılaşılmasını eleştirerek kararların son bulması çağrısında bulundu.
Özellikle gençlerin kendi yazdıklarını paylaşma imkânı ve yine birbirlerinin yazdıklarını okuma şansı bulduğu, ücretsiz bir şekilde üretim ve paylaşım üzerinden okuma alışkanlıklarına yeni bakış açıları kazandıran yazı paylaşım platformu Wattpad Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldı.
Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası, yaptıkları ortak açıklama ile platformun hiçbir açıklama yapılmadan erişime kapatılmasını eleştirerek kitap dünyasının herhangi bir paydaşına getirilen bu tür engellerin hem yazma hem okuma hakkına müdahale anlamına geldiğini bildirdi.
Bu tür kararların son bulması çağrısına yer verilen açıklamada, ifade özgürlüğü ve bununla gelen okuma ve yayınlama özgürlüklerinin, demokratik toplum olmanın en belirleyici etkenleri olduğu hatırlatılarak “Bu özgürlüklerin korunması gerekirken, aksine sürekli kısıtlayıcı durumlarla karşılaşmak, özellikle gençlerimizin özgür ve özgüvenli düşünmelerine engel olmaktadır” görüşü paylaşıldı.
“Sorunun farkındayız ilgileniyoruz”
Wattpad’e erişim engelli getirilmesinin ardından açıklama şirketten yapılan açıklamada, “Merhaba Wattpad’ciler, Türkiye’de Wattpad’e erişim sağlamada yaşanan sorunun farkındayız ve bunun tarafımızdan kaynaklanan teknik bir sorunla ilgili olmadığını teyit etti. Türkiye’deki Wattpad kullanıcılarının erişimini yeniden sağlamak için durumu inceliyoruz” denildi.
Wattpad’in kapatılması ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “wattpad.com, 12/07/2024 tarihli ve 2024/6507 D.İş sayılı Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir.”
İletişim Başkanlığının hedefindeydi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 2019 yılında “Türkiye’de Yaygınlaşan Wattpad Kullanımı ve Zararları” başlıklı bir çalışmada Wattpad üzerinden “dinsizleştirme” ve “eşcinselliği normalleştirme” propagandası yapıldığını ve platformun gençlerin zihnini bulandıran +18 içeriklere sahip birçok hikayeyi barındırdığını iddia etmişti.
İletişim Başkanlığı çalışmada “zararlı” örnek olarak alıntıladığı şu içeriği paylaşmıştı: “Türkiye’de Ateizm: İnsanlar, Ateizmi bilmedikleri için karşıdırlar. Ateizmin bir tür sapkın düşünce, ahlaksızlığa yol açan bir dünya görüşü gibi olduğu fikirler özellikle de Türkiye’deki muhafazakar kesim arasında yaygındır. Bunlar ise cehaletten ve ateizm aleyhine propaganda yapan dinci kesimin sesinin; bizimkine göre daha fazla çıkmasından kaynaklanmaktadır”. Gerçek şu ki, Türkiye’nin ateist fikirlere her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır.” Çalışmada buna benzer dinsizleştirme propagandası yapılan birçok hikaye mevcut olduğu savunulmuştu.
Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın ortak metni şöyle:
WATTPAD ERİŞİM ENGELİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Özellikle gençlerin kendi yazdıklarını paylaşma imkânı ve yine birbirlerinin yazdıklarını okuma şansı bulduğu, ücretsiz bir şekilde üretim ve paylaşım üzerinden okuma alışkanlıklarına yeni bakış açıları kazandıran yazı paylaşım platformu Wattpad’in, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldığını öğrendik.
Wattpad, 2006 yılından beri mevcut, global olarak erişime açık ve aylık 90 milyondan fazla kullanıcısı bulunan bir platform. Hem ülkemizde hem dünyada, özellikle genç yazarların keşfedilip kitaplarının yayımlanmasına yararı olan bu platformun kullanımı açısından Türkiye dünyada 3. sırada yer alıyor. Bugün ülkemizde Wattpad’den yetişen ve kitapları yayınevleri tarafından yayınlanmış, kitap fuarlarında, imza günlerinde uzun okur kuyrukları oluşturan pek çok genç yazarımız var.
Ülkemizde pek çok erişim engeli deneyimimizden sonra şimdi de Wattpad’e mahkeme kararıyla erişimin engellenmiş olması son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır. Ayrıca erişimin engellenme sebebine dair hiçbir açıklama yapılmamış veya belirtilmemiştir.
Her zaman söylüyoruz, kitap dünyasının herhangi bir paydaşına getirilen bu tür engeller hem yazma hem okuma hakkına müdahale anlamına gelmektedir.
İfade özgürlüğü ve bununla gelen okuma ve yayınlama özgürlükleri, demokratik toplum olmanın en belirleyici etkenlerindendir. Bu özgürlüklerin korunması gerekirken, aksine sürekli kısıtlayıcı durumlarla karşılaşmak, özellikle gençlerimizin özgür ve özgüvenli düşünmelerine engel olmakta, kendilerini rahatça ifade etme imkanlarını ortadan kaldırmakta ve genel olarak toplumda, günlük konuları konuşurken dahi tedirginlik hissi yaratmaktadır.
Bu tür kararların son bulmasını diliyoruz.
Saygılarımızla,
TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ
PEN TÜRKİYE
TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI