Dünya Edebiyatının önemli yazarlarından Dostoyevski’nin ünlü romanı Beyaz Geceler’i bilirsiniz. Rusya’nın St. Petersburg şehrinde geçen roman adını İsveç, Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşanan büyüleyici bir doğa olayından alır.
Romanın olay örgüsünde önemli bir arka plan oluşturan ‘Beyaz Geceler’ genellikle mayıs ayının son günlerinde başlar ve temmuz ayında sona erer. Hatta Kuzey Kutup Dairesi’ne ne kadar yaklaşırsanız, beyaz gecelerin süresi o kadar uzar ve bazı şehirlerde yaz boyunca güneş neredeyse hiç batmaz.
Kuzey Avrupa ülkelerinde kış geceleri ise oldukça uzun, soğuk ve karanlık geçer. Gün ışığı süreleri, hava koşullarıyla coğrafi konuma bağlı olarak, bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Örneğin İsveç’in Malmö, Lund ve Helsingborg gibi şehirleri kapsayan Skåne bölgesinde kasım ayından mart ayına kadar gündüzler oldukça kısadır. Sabah 08:30 civarında doğan güneş, 15:30 gibi batmış olur. Kutup dairesinin yakınında yer alan bazı yerlerde ise güneş hiç doğmayabilir! Gecenin 24 saatten fazla sürmesine ‘Kutup Gecesi’ denilir. Bu uzun gecede doğa uykuya dalmaz ve gökyüzünün en görkemli gösterilerinden biri olan Kuzey Işıkları’nı gözlemlemeniz için harika bir fırsat sunar.
Bu zifiri karanlık festivaller, şenlikler, gelenekler ve gösterilerle ışıltılı bir şölene dönüştürülüyor olsa da yeni bir kültüre uyum sağlamaya çalışan bazı göçmenleri zorlayabilir. Hatta depresyon, uyku bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, korku, anksiyete, yalnızlık ve sosyal izolasyon duygularına kapılma gibi psikolojik sorunların yanı sıra; D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kalp, damar hastalıkları, cilt bozuklukları ve kemik erimesi gibi fiziksel sağlık sorunlarına da yol açabilir. Hatta zaman algınızı, geceyle gündüz tanımlarınızı bile değiştirebilir. Size göre nisan bahardır mesela, kuzeyde yaşayanlar içinse kara kış!
Karanlık ve soğuk ülkelerde yaşamak başlangıçta zorlayıcı olabilir. Uyum sürecinin zaman aldığını unutmamak, sabırlı olmak gerekir. Yeni bir kelime öğrenmek, yeni bir arkadaş edinmek, kültürel etkinliklere katılmak gibi küçük adımlar dahi motivasyonunuzu artırabilir. Tıpkı, 90’lı yıllarda sunuculuk yapan Hülya Uğur’un söylediği gibi, “Havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız güzel olsun!”, gerisi kendiliğinden gelir!
Meraklısına:
Bir Avrupa Macerası
Youtube: https://www.youtube.com/@BirAvrupaMacerasi
Instagram: https://www.instagram.com/biravrupamacerasi