Tokatlıyan Han’da özellikle son iki yıldır filizlenen yeni yaşam kültürünün rüzgarını arkasına alan sanatçıların eserlerinden oluşan Polifonik Bir Bahçe isimli sergi 16 Ekim’de Han’ın beşinci katında açılıyor. Tokatlıyan’ın teras katı, yirmi yılı aşkın süre önce oda sakinlerinin mekânı terk etmesinden bu yana dokunulmamış bir mekân ve ilk kez bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Küratörlüğünü Eda Yiğit’in üstlendiği, farklı disiplinlerden ve üretim pratiklerinden gelen on bir sanatçının yer aldığı sergi seçkisi, resim, desen, enstalasyon, fotoğraf, video, heykel, seramik, müzik ve ses alanlarında olmak üzere mekâna özgü yeni üretimlerden ve daha önce sergilenmemiş işlerden oluşuyor.
Küratörün kendisi ve handa atölyesi olan diğer sanatçıların girişimiyle gerçekleşen, davetli sanatçıların katılımıyla zenginleşen sergi, mekânın geçmişi ile bugün arasında çizdiği zikzaklarla şekillenirken iki yılı aşkın süredir sanatçıların handa örgütlediği yeni yaşam kültürünün de bir sonucu.
Tokatlıyan’ın ilk kez bir sergiye ev sahipliği yapan teras katı, çeyrek asır önceki oda sakinlerinin terk etmesiyle öylece bırakılmış ve sonrasında hiç dokunulmamış . Sergiyle birlikte aradan geçen zamanın izlerini ve işaretlerini taşıyan mekânda geçmişe tanıklık edenlerin bıraktıkları soyut miras, kolektif bir bakışın konusu haline geliyor.
Zihinlerinde yerin katmanlarını sıyırarak çalışan sanatçılar, mekânı kavramanın yolunu kulpu kopuk bir fincan gibi avuçlarının arasına almakta buluyor.
Mekân, harabe, hafriyat ve hafıza ilişkisi üzerine düşünen, farklı mekânsal ölçeklerde üreten, duyuların ve duyumsanır olanın alanında gezinen sanatçılar sergi kapsamında bir araya geliyor. Mekânı bir enstrüman gibi kullanarak mimari unsurları ve yapı elemanlarını sanatsal üretimlerinin malzemesi kılıyorlar. Hafızanın birer taşıyıcısına dönüştürdükleri etrafa saçılmış, parçalanmış ya da atılmış materyalleri yeni anlamlar ve formlar türetmek için işliyorlar.
Mekânın harabiyetinin anlam yüklü doğası içinde sanatçıların hanı keşfetmeleri, yaptıkları dalgın gezintilerle mümkün oluyor. Bireysel üretim alanları olan atölyelerinden hana doğru kayan düşünsel üretimlerin mutfağında karşılaşmalar, tartışmalar ve paylaşımlar çoğalıp çeşitleniyor. Tanıklık edilmeyen görünmez bir geçmişin fiziksel izleri mekânsal pratiklerle, öznelere dönük tahayyüllerle ve sezgilerle kavranıyor.
Polifonik Bir Bahçe
Küratör: Eda Yiğit
Sanatçılar: A. Serkan Aka, Özge Akdeniz, Orçun Beslen, Kirkor Dabanyan, Ari Hergel, Bilal İmren, LÜTFÜ, Mine Kemertaş, Şafak Kocaoğlu, İlhan Sayın, Funda Susamoğlu
Grafik Tasarım: Locsa Studio, Şamil Burhan Öztürk
Adres: İstiklal Caddesi No: 76 Beyoğlu/İstanbul
Sergi, pazar günleri hariç her gün 12:00-19:00 saatleri arasında açıktır. Giriş ücretsizdir. Yapıtların bulunduğu odalar, yer etiketiyle işaretlenmiştir.
KÜRATÖR
Eda Yiğit:
1984 yılında Ankara’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans derecelerini tamamladı. MSGSÜ Sosyoloji Bölümü doktora programında toplumsal bellek üzerine tez çalışmasını tamamladı. Çalışma hayatında müzecilik ve güncel sanat alanlarında deneyim kazandı. Adalar Müzesi, Karşı Sanat, Tüyap (İstanbul Sanat Fuarı) çalıştığı kurumlar arasındadır. Güncel sanat ve sosyal bilimler alanında küratoryal çalışmalarını ve araştırmalarını sürdürmektedir. Orta Format çevrimiçi dergi editörlerindendir. Rubber Hammer performans grubunda sanatçıdır. AICA Türkiye, Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği ve Vatoz inisiyatifi üyesidir. Gezi Direnişi “27 Mayıs-18 Haziran 2013” (2013) ve Prekaryanın Görünmeyen Özneleri: Pandemi Döneminde Sanatçılar (2021) adlı kitapları yayınlandı. Çeşitli basılı ve dijital yayınlarda yazmaya devam ediyor.
SANATÇILAR
A. Serkan Aka:
A. Serkan Aka, 1982 yılında Isparta’da doğdu. Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Üniversite eğitimi boyunca ve sonrasında illüstrasyon, kolaj ve yerleştirme işlerinin yanı sıra enstrüman yapımı ve müzikle uğraştı. Pek çok mekân için enstalasyonlar üretti ve işleri İstanbul Tasarım Bienali, Köln Ökorausch Festivali gibi yerlerde sergilendi. 2024 yılında Schneider Tempel Sanat Merkezi’nde ‘Havada’ isimli kişisel sergisini açtı. Son yıllarda gündelik nesneler kullanarak ses düzenekleri yapmaya odaklandı ve Tophane Noise Band grubu ile birçok performans gerçekleştirdi. Buluntu Sesler ekibinin parçası olarak farklı şehirlerde ses parkları üretti. Halen gösterimde olan ‘Geçen Gün’ isimli tiyatro oyununda tasarladığı enstrümanlarla ve performansçı olarak yer alıyor.
Özge Akdeniz:
Özge Akdeniz (İstanbul, 1997) Marmara Üniversitesi GSF, Resim Bölümü’nden 2019 yılında mezun oldu. Mimar Sinan Üniversitesi GSF, Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini sürdürüyor. Çalışmalarında ele aldığı konuyu çözümlemek için zihnin anlam oluşturma süreciyle ilgilenip; algılamanın, tanımlamanın ve ilişkilenme biçimlerinin dönüşüm olanaklarını araştırır. İmgeyle kurduğu diyaloğa göre üretim mecrasını belirlemekle beraber, ağırlıklı olarak resim yapar. Üretim sürecine, kendi pratiğinin yanı sıra; sosyoloji, edebiyat ve sinema disiplinleri eşlik eder. Sergide hanın geçmişinden bugüne anlatısını suyun izlerinde arar.
Orçun Beslen:
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Heykel bölümü mezunu olan Beslen, disiplinlerarası bir yaklaşımla sanatsal üretimlerini gerçekleştirir. Her türlü malzemeyi kullanır. Eskiyi ve yeniyi birbirinden ayırmaz, birleştirir ve değiştirir. Materyallerinin ruhunu korumaya özen gösterir. Beyoğlu’nda Tokatlıyan’daki atölyesinde heykel, rölyef, resim, enstalasyon, video alanlarında çalışmalarını sürdürür. Sanatçı, 2019 yılından bu yana sticker üretir ve sticker koleksiyonculuğu yapar. Ürettiği stickerları sokaklarda uygulayarak performatif bir boyuta taşır. Erozyona uğramış anıları kendi yöntemleriyle yeniden kurgulayarak üretimlerine devam eder.
Kirkor Dabanyan:
Kirkor Dabanyan (İstanbul, 1997) Marmara Üniversitesi GSF, Resim Bölümü’nden 2023 yılında mezun oldu. Çalışmalarında; dışavurumlarla, imgeleri ve ifadeleri anlatıcı olarak kullanmayla ve yabancılıkla ilgilenir. İşleri, içinde olduğu zaman ve mekân içinde yerleşmeye çalışır. Sergide, hanın hayaletlerini takip eder, üretir, hayal eder, vücut bulacakları ve ilişkilenecekleri mekanlar kurgular.
Ari Hergel:
1981’de İstanbul’da doğdu. İlköğrenim, Lise ve Lisans eğitimlerini sırasıyla Özel Karagözyan Ermeni İlköğretim Okulu, Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümünde bitirdi. Liseyle eş zamanlı olarak Pera Güzel Sanatlar Lisesinde klasik gitar programını tamamladı. Bas gitar özel dersleri alarak bas gitar çalmaya başladı. Ermeni Müziği çalışmaları yapan gruplarla ve solistlerle çaldı. Tiyatro oyunu, sinema, belgesel, podcast ve sesli kitaplara özgün müzikler yazdı, çeşitli albüm kayıtlarında müzik direktörü, besteci, düzenlemeci ve icracı olarak çalıştı. Arakasd orkestrasında ve on yılı aşkın süredir Tokatlıyan hanın ikinci katında ermenice alternatif müzik topluluğu olan Vomank grubu üyesi olarak müzik çalışmalarını sürdürüyor.
Bilal İmren:
Bilal İmren (İstanbul, 1994). Akdeniz Üniversitesi GSF fotoğraf bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Mimari ve belgesel fotoğraf alanında fotoğraf ve video üretimleri yapıyor. Çalışmalarında toplumsal bilincinin ve belleğin oluşmasına odaklanır. İstanbul’da çalışmalarını sürdürüyor.
Mine Kemertaş:
Mine Kemertaş (İstanbul, 1997) Marmara Üniversitesi GSF, Resim Bölümü’nden 2020 yılında mezun oldu. Sanatçı, farklı materyallerle resim ve kolaj üreterek bireylerin mekân üzerindeki etkisini araştırır. Yaşam alanlarını tanımlayarak ve analiz ederek çalışmalar üretir. Terkedilmiş ve boş mekanların fotoğrafları ve eskizleriyle hayatın sona erdiği ve peşinde bıraktığı izleri kerteriz alır. Ürettiği anlam ve ifadeyi güçlendiren mekâna dair kurguladığı parçalarla sanatsal üretimlerini gerçekleştirir. Sergideki yerleştirme çalışması mekânın içindeki yaşam belirtilerine gönderme yapıyor.
Şafak Kocaoğlu:
Şafak Kocaoğlu (1985, İstanbul) Koç Üniversitesi İşletme Bölümünün ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Çalışmaları bedenin çevresiyle çeşitli şekillerde etkileşimine odaklanır, toplumsal yapıların birey ve bedensel deneyim üzerindeki etkileri etrafında şekillenir. Video, yerleştirme, fotoğraf gibi alanlarda çalışmaları bulunan sanatçı, sergide zamanın mekân ve içindeki varlıklarla ilişkisine bir bakış sunar.
LÜTFÜ:
Lütfullah Genç (Giresun,1994), 2018 Yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden Fakülte birincisi olarak mezun oldu. 2016 yılında Erasmus değişim programıyla Macaristan’da “University of West Hungry” ve “International Ceramics Studio Kecskemet” da eğitim aldı. 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde Yüksek Lisans eğitimine devam ederken Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde de misafir öğrenci olarak tez çalışmalarını sürdürdü. 2021 yılında “Kişisel Bellekten İmgelerin Sanat Nesnesine Dönüşümü” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlayarak mezun oldu. Üretimine
İstanbul’da devam ediyor.
İlhan Sayın:
İlhan Sayın 1971 doğumlu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünden 1996 yılında mezun oldu. Çalışmalarında güncel doğa ve şehir manzaralarını hem çevresel hem ruhsal tahribat, yıkım ve dönüşüm meseleleri üzerinden düşünüp çoğunlukla resmin desen tekniğini kullanarak yeniden kurgular.
Funda Susamoğlu:
Funda Susamoğlu (Ankara, 1978) Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik Bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini, 2010 yılında sanatta yeterliliğini tamamladı, halen aynı kurumda akademisyen olarak çalışıyor. Üretim pratiği kil merkezinde ve çevresinde gelişen çizim, video yerleştirme gibi farklı medyumları içerir. Elle üretmenin bugünün dolaşım hızına ters düşen yapısıyla ilgilenir, dokunarak kavrama, yere yaklaşma ve canlılığın farklı halleri arasındaki geçişkenliği, yüzey ve formlarında arar. Sergide bir kapıyı aralamanın tekinsiz duygusu üzerine
mekanla ilişkilenir.