Yıllar bana dayanmıyor; şimdi tam 72 yaşındayım ama dostlarıma bakılırsa hâlen çocuk ruhuyla şakıyıp duruyorum.
Fakat yıllar, elbette, öyle böyle geçiyor; doğum günlerinin birisi geliyor, ötekisi sırada bekliyor.
O ardı arkasına sıralanan yılların doğum günlerinden birisi, bundan tam 26 yıl öncesine ait bir hatıradır; gelin sizleri Fas’a, bu mağribi ülkenin meşhur şehrine, Marakeş’e ve büyülüyeci güzellikteki sokaklarına götüreyim.
Kırk altıncı doğum günümü orada kutladım.
Hayatımın en unutulmaz, en egzotik doğum günüydü desem abartmış olmam!
O sabah Fas güneşi Marakeş’i kucaklarken, şehre adım atar atmaz karşılayıcılar tarafından karşılandım. Zılgıtlar yükseliyor, ellerime naneli çay dolu incecik bardaklar tutuşturuluyordu. O an hissettim ki Fas’ta sıradan bir gün yaşamak mümkün değil; her şey biraz renklidir, biraz gürültülü ve biraz da büyülüdür.
Gün boyunca çarşılarında dolaştık. Efna Meydanı, kendini bir masalın içinde hissetmek isteyenler için sahneye çıkmış gibiydi. Yılan oynatıcıları, sokak müzisyenleri, baharat kokuları… Her adımımda bir başka hikâyeye dalıyordum. Ama işin asıl güzelliği, şehrin iki ayrı yüzünü görmekteydi: bir yanda daracık sokaklara sıkışmış fakir mahalleler, diğer yanda yüksek kule duvarlarının ardında saklanan ihtişamlı evler.
O gün, öğle yemeğinde ilk defa bir Fas tajin yemeğiyle tanıştım: limonlu ve zeytinli tavuk tajin. Limonun ferah ekşiliği ve zeytinin tuzlu yoğunluğu, yavaş yavaş pişen tavukla birleşince ortaya öyle bir lezzet çıkıyor ki kelimelere sığmaz. Yanında kuskusla servis edilen bu yemek, bir lokmada Fas’ın ruhunu hissettiriyor insana.
Akşam ise Atlas Dağlarında bir otağa vardık. Gökyüzü, milyonlarca yıldızla doğum günümü kutluyormuş gibiydi. Hayatımda ilk defa at eti tattım. Evet, şaşırtıcı bir seçim ama tecrübelerin peşinde gezinen bir insanım ben, başka ne yapabilirdim ki!
Yanında servis edilen, kuru meyvelerle zenginleştirilmiş kuzu etli tatlı tajin ise bambaşka bir lezzetti.
Şekerle tuzun dansını tabağımda izledim.
Kayısı, badem, tarçın ve balın yumuşacık kuzu etiyle birleştiği bu yemek, Fas mutfağının tüm şaşaasını özetliyordu.
Ve sonra…bir Fas gecesi neyle biter? Dansla, elbette! Dansözler sahneye çıktı, zarafetle kıvrılıyorlardı. Ama o an bir şey oldu. Kanımda dolaşan Türk ritimleri harekete geçti. Eteğimi toplayıp sahneye çıktım. Ne Fas kaldı ne dansöz! Faslılar, “Bu kadın nereden çıktı?” diye birbirine bakarken ben, içimdeki enerjiyi meydana döküyor, sergiliyordum. O meydanı coşturduğumu kimse inkâr edemez.
46.doğum günüm Fas’ın kalbinde kutlandı ve Fas, tüm ruhuyla benim kalbime kazındı. Şimdi, yıllar sonra o anları düşündüğümde, kendimi bir rüya görmüş gibi hissediyorum. Ama o rüya gerçekti ve ben, Fas’ın büyüsüyle dans eden bir Türk kadını olarak o günü sonsuza kadar hatırlayacağım.
Fas’ın çayı, yemekleri ve dansı bir yana, asıl büyüsü bu ülkenin ruhunda saklı. Onu yaşamak, bir anlığına da olsa o ruha karışmak demek. Bunu yaşayıp oradan öğrendiğim yemek tarifleriyle şimdi sizlere biraz olsun Fas’ın rayihalarını hissettirmek isterim.
KURU ERİKLİ,HURMALI TAVUK TAJİN
MALZEMELER (4 Kişiliktir)
- 1 bütün köy tavuğu
- 1 adet orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı zerdeçal
- 110 gram beyaz tane badem
- 1 adet orta boy soğan, jülyen doğranmış
- 1 su bardağı bal
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 50 gram kuru erik
- 100 gram hurma
- 3-4 diş sarımsak
- Tuz ve Karabiber
-Tavuğu büyükçe bir tencerede zeytinyağıyla çevirin. Rengi biraz döndükten sonra soğanı ekleyin ve 5 dakika daha çevirin
-Bademleri, jülyen doğranmış soğanı, dövülmüş sarımsak, bal, tarçın, tuz, karabiberi ekleyip tavuğun tamamına sürün
-Kuru erik ile çekirdeği alınmış hurmayı içine içerisine yerleştirdiğiniz tavuğu fırın torbasına koyun
-170 derecede ısıtılmış fırında 1,5-2 saat arası pişirin
-Bir tajine veya güveç içine koyup yanına ayrıca hazırlanacak kuskusla servis edin.
ARPACIK SOĞANLI BALLI KUZU TAJİN
Malzemeler (8 Kişiliktir)
- 1,5 kg. kuzu eti (orta boy doğranmış)
- 4 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 su bardağı su
- 1/2 kg arpacık soğanı
- 250 gr. bal
- 2 çorba kaşığı susam
- Tuz ve Karabiber
-Fırını 180°’de ısıtın
-Kuzu etini bir tencerede tereyağıyla üzerlerini pişirene kadar soteleyin. Zencefil tarçın su tuz karabiberi ekledikten sonra kısık ateşte 1,5 saat pişirin
-Arpacık soğanları tereyağında kısa bir süre soteledikten sonra balı ilave edin, bu karışımı 1,5 saat pişmiş kuzuya ekleyin
-Kuzuyu ateşten alıp bir tajin güvece aktarın ve 180°de ısıtılmış fırında bu şekilde 30 dakika daha pişirdikten sonra güveç içinde masaya servis edin.