Bilim Akademisi Deprem Tartışmaları: Çok Daha İyisini Yapabiliriz! başlıklı ilk kitap, Bilim Akademisinin 6 Şubat 2023’ten sonra gerçekleştirdiği etkinliklerdeki tartışmaları ve deneyimi temel alırken, içinde bulunduğumuz durumu akılcı bir şekilde değerlendirmeyi, nasıl çok daha iyisini yapabileceğimiz konusunda bilimin yol göstericiliğinden faydalanmayı amaçlıyor. Kitap, afet yönetimini etkileyen tehdit ve fırsatları değerlendirirken, üzerinde durulması gereken kritik kavramları öne çıkarıyor. Depremi odağına almasına rağmen, gelecekte karşılaşabileceğimiz tüm afet türlerine karşı toplumsal dayanıklılığımızı artıracak değerli ipuçları sunuyor.
Bilim Akademisi kurucu üyesi Naci Görür’ün editörlüğünde yayımlanan Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası başlıklı kitap ise kentlerde deprem risklerini azaltmak ve kentleri depremlere dayanıklı hale getirmek için bilimsel ve somut bir yol haritası sunuyor. Bir kentin depreme dirençli olması, yönetiminden halkına, altyapısından yapı stokuna, ekosisteminden ekonomisine kadar tüm bileşenlerinin dirençli olması anlamına gelir. Görür’ün ortaya koyduğu yol haritasında, kent bileşenlerinin her birinin güçlendirilmesi konusu, ilgili uzmanlar tarafından kapsamlı olarak ele alınıyor ve somut öneriler sunuluyor. Kent yönetimlerine rehber olması, ilham vermesi amacıyla derlenen kitabın geniş kesimlerce okunması ve bireylerin kendi hazırlıklarını yaparken, yöneticileri de gerekli adımları atmaya teşvik etmesi amaçlanıyor.
Bilim Akademisi’nden yapılan açıklamada, “İnsanları böyle hayatı bir konuda harekete geçirmeyi amaçlayan bu kitapları hazırlarken herkesin anlayabileceği, okumak isteyeceği kaynaklar oluşturmaya çalıştık ve bunun için bilgi tasarımının gücünden de faydalandık. Deniz Cem Önduygu’nun tasarladığı kitaplarda bazı mesajları öne çıkaran alıntılar ve özgün bilgi grafiklerinin yanında farklı kaynaklardan verilerin görselleştirildiği haritalar Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, ancak dünyada yalnız olmadığımızı ve depremlere dirençli olmayı başarmış deprem ülkeleri olduğunu gösteriyor” denildi.
Bilim Akademisi Deprem Tartışmaları: Çok Daha İyisini Yapabiliriz!
- Deprem Dirençli Siyaset – Ersin Kalaycıoğlu
- Deprem Dönüşümü Ranta Gerekçe Olamaz – Erinç Yeldan
- Yönetişim Kavramı: Neyse ki Sıfırdan Başlamıyoruz! – Korel Göymen
- Afetlere Karşı Nasıl Dayanıklı Bir Toplum Oluruz? – Nebi Sümer
- Afetlere Hazırlıkta “Sistem” Yaklaşımı – Burcu Balçık
- Afetler ve Halk Sağlığı: Çok Daha İyisini Yapabiliriz! – Sibel Sakarya
- Transdisipliner Araştırmalar Toplumsal Sorunlardaki Kilitleri Açabilir Mi? – Canan Atılgan, Defne Üçer-Şaylan
- Deprem Odaklı Transdisipliner Proje Çağrıları Biçimlendirme Çalıştayı Deneyimi ve Çıktılar
Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası – Editör: Naci Görür
- Türkiye’nin Depremselliği – Naci Görür
Deprem Dirençli Kentler için Bir Yol Haritası – Naci Görür - Hukuk Gözünden Afetlere Hazırlık ve Afetlerin Önlenmesi – Elvin Evrim Dalkılıç, Zülfiye Yılmaz
- Deprem Riskini Azaltmanın İlk Aşaması: Sismik Mikrobölgeleme – Atilla Ansal
- Deprem Fonu ve Depreme Dirençli Ekonomi – Erol Taymaz, Ebru Voyvoda, Erinç Yeldan, Kamil Yılmaz
- Deprem Dirençli Halk: Kurumlar ve Halk Birlikte Neler Yapabilir? – Nuray Karancı, Canay Doğulu, Gözde İkizer
- Deprem Dirençli Altyapı – Selçuk Toprak
- Deprem Dirençli Yapı Stoku – Fatih Sütcü
- Deprem Dirençli Binanın Ne Olduğunu Anlamak – İdris Bedirhanoğlu
- Çevresel Altyapı ve Atık Yönetiminde Dirençlilik – Seval Sözen
- Deprem Dirençli İş Dünyası – Orhan Turan
Kitapları yayına hazırlayan: Defne Üçer-Şaylan
Proje koordinasyon ve araştırma: Elif Canseza Kaplan
Kitap tasarımı ve bilgi tasarımı: Deniz Cem Önduygu
Baskı: A4 Ofset