Değerli Mesele dostu,
Basılı yayın hayatına Aralık 2016 itibarıyla son veren Mesele Dergisi, 1 Ocak 2017’den bu yana mesele121.org adresinde yayınına devam ediyor.
Neden mesele121?
Çünkü 10 yıl boyunca kesintisiz her ay yayınlanan Mesele 120. sayısı ile matbaalara veda etti ve internet 121. sayımız oldu.
Mesele’de amacımız kitaplar üzerinden Türkiye’yi ve dünyayı tartışmak ama sadece kitapla sınırlamıyoruz tabii ki…
Öncelikle “Sözümüz” var. Söyleyecek bir şeyiniz yoksa yayıncılık yapmanın da anlamı kalmıyor…
Sizin sözünüz de bizim için çok değerli… Hakemli dergi olmasak da belli kriterlerimiz var. [email protected] adresine gönderdiğiniz tüm yazıları okuyoruz, değerlendiriyoruz.
Benim “klasik müziğin tanrısı” bellediğim Johann Sebastian Bach var bu hafta gündemimde. Kendisinden destek almak umuduyla “Brandenburg Markgrafı” unvanlı bir Berlin soylusuna 1721’de elle yazdığı notalarını paket edip gönderdiği, ancak hiçbir cevap alamadığı altı konçerto “Brandenburg Konçertoları” adıyla bilinir.
İşin garip yanı söz konusu notaların ancak 1850’de bulunup yayımlanmış olması. Yüzyıldan fazla! Bunların içinde 5 numaralısının klasik müzik tarihinde özel bir yanı var.
Üç bölümden oluşan (Allegro, Adagio, Allegro) Re Major 5 no.lu Brandenburg Konçertosu bir “Konçerto Grosso” niteliğinde. Diğer bir deyişle orkestranın eşlik ettiği tek bir solo enstrüman değil birden çok enstrümandır ki bu konçertodakiler klavsen, keman ve flüt. Birinci bölümün son üç dakikasında klavsen alıp başını giderken, ikinci bölüm üç solo enstrümanla sürer, son bölümde ise tüm orkestranın katılımıyla mutlu bir şekilde konçerto sona erer.
5 no.lu Brandenburg konçertosu, sonradan Bach’ın tuşlu enstrümanlar için besteleyeceği konçertolara açılan kapı olarak bilinir, onun büyük “kontrpuan” yeteneğinin belgesidir âdeta. Herhalde bu niteliği nedeniyle 20. yüzyılda başarılı caz, progresif rock, metal gibi müzik versiyonları ortaya konmuştur.
Bugün sizi değişik iki konsere götüreceğim. Yukarıda dinlediğiniz ilki Japon asıllı çok başarılı müzisyen Shunske Sato’nun kurduğu Hollanda Bach Topluluğunun Amsterdam Rijksmuseum’daki 5 no.lu Brandenburg konçertosunun tamamını çaldığı konseri veriyorum. Topluluğu yöneten Shunske Sato kemanda, Marten Root traverso flütte, Richard Egarr ise klavsende (dikkat, çaldığı klavsen 1640 yılında imal edilmiş!) solistler olarak yer alıyor.
Aşağıdaki bonus konserde ise klasik müziği caza uygulamakta gelmiş geçmiş en büyük usta Jacques Loussier, 5 no.lu Brandenburg konçertosunun Allegro bölümü uygulamasını triosuyla Leipzig’teki Thomas Kilisesinde sunuyor:
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.