Casa Botter’de Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “Botter Sergileri” serisinin dördüncüsü “Solo Botter: Burhan Uygur” ziyarete açıldı. Sergi, resimleriyle anılar ve duygular arasında köprü kuran, hayatın her anını sanata dönüştüren Burhan Uygur’un pratiğine kapsamlı bir bakış sunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki İBB Miras’ın restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmaları sonucu İstiklal Caddesi’nde kültür sanatın yeniden canlanmasında önemli bir rol üstlenen Casa Botter, “Botter Sergileri” serisinin dördüncüsünü “Solo Botter: Burhan Uygur” başlığıyla sanatseverlerle buluşturdu.

Serginin açılışına katılan Burhan Uygur’un eşi Vesile Uygur, “Burhan ne zaman sergi açsa lapa lapa kar yağıyordu. Arabalar çalışmazdı ama, sağ olsun dostlar, arkadaşlar bizi yalnız bırakmazdı, bugünkü gibi. Herkese çok teşekkür ederim, çok sağolun, ayaklarınıza sağlık. Herhalde Burhan’ın ruhu buralardadır, muhakkak bizi görüyordur,” diyerek kısa bir teşekkür konuşması yaptı.
Burhan Uygur’un pratiğine kapsamlı bir bakış
Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun, asistan küratörlüğünü ise İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği sergi, resimleriyle anılar ve duygular arasında köprü kuran, hayatın her anını sanata dönüştüren Burhan Uygur’un pratiğine kapsamlı bir bakış sunuyor.
Her şeyden ilham alabilen, yaşadığı her anın ve herkesin resmini yapabilen Burhan Uygur’un resimlerinde boyanın katman katman dönüşmesi, çizgilerin melankoli ve coşku arasında dans etmesi, yaşadığı anların ruhunu derin bir şiirsellikle yansıtır. Şiir ve edebiyattan da etkilenen, bu sanat dallarıyla da yakından ilgilenen sanatçı, resimlerinin içine yerleştirdiği notlar, dizeler ve şiirler ile anlatmak istediği hikâyenin görünmeyen bir yüzünü yansıtır.
Boyayı tüpten çıktığı haliyle kullanmayı reddetti
Burhan Uygur’un sanat pratiği, farklı malzemeleri ve teknikleri iç içe geçirerek her anın ruhunu yakalamayı hedefleyen deneysel bir yaklaşıma dayanır. Boyayı tüpten çıktığı haliyle kullanmayı reddeden sanatçı, parmaklarıyla, avuç içiyle ve rastgele nesnelerle çalışarak renk ve dokuyu bir arada dönüştürür; böylece resimleri, anlamlar dünyasına kapı aralayan birer anlatı halini alır.
“Solo Botter: Burhan Uygur” sergisi, sanatseverleri 1992 yılında kaybettiğimiz sıra dışı sanatçının hikâye anlatımındaki çok katmanlı yaklaşımı ve görsel şiirselliğini keşfetmeye davet ediyor. 20 Mayıs’a kadar pazartesi günleri hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek olan sergi İstanbul’un ilk art nouveau yapısı Casa Botter’de ziyaretçilerini bekliyor.
CASA BOTTER
Özgün adı Maison Botter (Casa Botter) olan Botter Apartmanı, II. Abdülhamid Dönemi’nde sarayın resmi terzisi ve modacısı olan Jean Botter için yaptırıldı. İstanbul’un ilk modaevi olarak bilinen ve dönemin modasına yön veren “Botter Modaevi”ne ev sahipliği yapan Botter Apartmanı, 1900-1901 yılları arasında İtalyan Mimar Raimondo D’Aronco tarafından tasarlandı; İstanbul’da artnouveau akımının hayata geçirildiği ilk yapı olarak kent hafızasında yerini aldı.
19. yüzyıl sonuyla 20. yüzyıl başlarında etkili olan, siyasal ve ekonomik gelişmelerin sonucu olarak İngiltere’den Orta Avrupa’ya yayılan art nouveau akımı, farklı kaynaklardan beslenen bir üslubun ifadesiydi. Asimetri, eğrisellik, çizgisellik, kıvrımlar ve bükülmelerle doğanın akıcılığıyla uyumlu bir estetik geliştiren akım, İstanbul’un sivil mimarisini de etkiledi.
D’Aronco’nun Fransız-Belçika etkileriyle Viyana Okulu’nu sentezlediği Botter Apartmanı’nın cephesi de bu akımın genel özelliklerini yansıtıyor. İBB Miras tarafından sürdürülen restorasyon çalışmalarının ilk etabında “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak 2023 yılında kapılarını açan Botter Apartmanı’nın zemin katında sergi salonu, birinci katında ise Cumhuriyet’in100. Yıl coşkusunun nabzını tutan çalışma alanları yer alıyor.