Asuman Portakal’ın imzasını taşıyan Matisse’in Işığı, rengi ”yeniden” icat eden Henri Matisse’in yaşamından ve yapıtlarından izler taşıyan öykülerden oluşuyor. Modern resmin babası Matisse’i, bir kitap kahramanı olarak kurguya yerleştiren ve ona ait özgün sözler eşliğinde edebî anlatımını güçlendiren eser; ünlü sanatçının esin kaynakları ve yaratım süreci hakkında gerçekçi bilgiler paylaşıyor.
Girişteki sunuş yazısı ve sonundaki kronolojik biyografi bölümü ile Matisse’in sanat evrenine çok daha yakından bakma fırsatı sunan kitap; anlatısında önemli sanat koleksiyonerlerine de yer vererek çağdaş sanatın yıllar içindeki gelişimine ayna tutuyor.
“Duygularımı renkle ifade ettim.”
Ne erken yaşta resim yapmaya başlamıştı ne de zamanının çok ötesinde bir yeteneğe sahipti Henri Matisse. Peki, kullandığı renk paletiyle resim sanatının ezberlerini bozan genç adamın bu hiç beklenmedik yükselişinin sırrı neydi? Her şeyden öte, kendisinden yaşça küçük Pablo Picasso’ya ilham kaynağı olmayı nasıl başarmıştı?
Matisse’in Işığı, renklerden sözcüklere uzanan bir yolculuğa çıkarıyor okurları; sadelik, neşe ve içtenlikle tuvale yansıyan resimleri sanata sımsıkı sarılan öykülerde buluşturuyor.
Yazar Asuman Portakal, Matisse’in yirminci yüzyılın ilk yarısında çizdiği altı farklı tablosundan esinlenerek kaleme aldığı bu öykülerinde, renklerle oynamayı seven bir dehanın sanat yoluyla hayata kafa tutuşuna tanıklık ettiriyor. Renkleri bir çocuk kahkahası gibi kullanan Matisse’in; kızı, kedileri, Japon balıkları ve hatta makası konuşuyor öykülerde. Onlar konuştukça sözcükler “gözümüze gözümüze koşan” renklere bürünüyor; sanatçının resimleri düşlerimizde yeniden hayat buluyor. Matisse’in ışığa buladığı fırçasıyla renklere şarkılar söyletmesi, üstüne bir de oyduğu renkli kâğıtlardan harikalar yaratması da cabası.
Çokyönlü sanatsal kişiliği ve öncülüğünü üstlendiği Fovizm akımıyla çağdaş resim tarihine adını büyük harflerle yazdıran Henri Matisse’i günümüz çocuklarına ve her yaştan resimsevere tanıtmak arzusuyla hazırlanan bu kitap; ışıkla ve renklerle bir sihirbaz edasıyla oynayan büyük bir sanatçıyı odağına almakla kalmıyor, aynı zamanda geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısının siyasi ve toplumsal atmosferinin de muhteşem bir panoramasını çiziyor.
Matisse’in Işığı kitabına esin kaynağı olan Henri Matisse tabloları:
- Marguerite’in Portresi, 1906-1907
- Kırmızıdaki Uyum / Kırmızı Oda, 1908
- Zorah Terasta, 1912-1913
- Kırmızı Balıklı Kedi, 1914
- Rüya, 1940
- İkarus, Caz Kitabı, 1947
Asuman Portakal kimdir?
1978’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni (MSÜ) bitirdi.
Kâğıtlara düşlerini boyayan çocuklara 24 yıl rehberlik etti. Çeşitli karma sergilere katıldı, iki kişisel sergi açtı.
Yapıtları Türkiye’den başka, İrlanda, İsveç, Japonya, İsviçre ve Yunanistan’da özel koleksiyonlarda yer aldı.
Çocuklar için öykü ve romanlar yazdı. Bu yapıtlarıyla ödüller kazandı.
Renklerle oynamayı, çocukları ve gülmeyi çok seviyor.