Müzikseverlere merhaba… Kemal Sarıoğlu dostumun daveti üzerine bu haftadan itibaren her Cuma günü sizlere müziğin farklı dallarında bir konser sunmaya çalışacağım. Klasikten popülere, cazdan cross-over’a, new-age’e, elektroniğe, “yeni müzik” olarak adlandırdığım türe kadar geniş bir yelpazede.
“Zevkler ve renkler tartışılmaz!” derler ya, sunacaklarımın da benim tercihlerime uygun bir seçki olması elbette kaçınılmaz; bazılarınız sevecek, bazılarınız sevmeyecek, çaresiz! Her seferinde besteci, bestenin kendisi, yorumcular, sanatçılar hakkında da birkaç satırlık bilgi bulacaksınız; uzatmamaya gayret edeceğim.
“En Hüzünlü Konçerto”
Bu gün için seçimim, gelmiş geçmiş klasik müzik eserleri arasında çeşitli açılardan benim “En Hüzünlü” olarak değerlendirdiğim bir konçerto ve yorumu: İngiliz çellist Jacqueline du Pré’nin yorumuyla İngiliz besteci Sir Edward Elgar’ın “Mi minör, Op. 85, Çello Konçertosu”.
Çok sonraları çello eserleri arasında “köşe taşı” olarak değerlendirilecek, Elgar’ın 1918’de, I. Dünya Savaşı felaketinin ertesinde bestelediği eser. “En Hüzünlü Konçerto” olarak değerlendirmemin nedenlerine gelince:
– Eserin, Elgar’ın önceki lirik, coşkulu, tutkulu Si Minör Op. 61 Keman Konçertosuna kıyasla ağır, düşünmeye sevkeden bir eser, sanki bir ağıt niteliği taşıması;
– 1919’daki berbat ilk konserinden itibaren birkaç kez yorumlanmasına rağmen hiç ilgi uyandırmaması;
– ilk kez 20 yaşındaki Jacqueline du Pré’nin, 1965’te Sir John Barbirolli yönetimindeki Londra Senfoni Orkestrası eşliğindeki yorumunun EMI etiketiyle yayınlanan plak kaydının “Yüzyılın En Önemli Kaydı” olarak değerlendirilmesine ve günümüzde dahi satışı devam edilmesine rağmen, bu deha sanatçının yakalandığı “Mültipl Skleroz” (MS) hastalığı nedeniyle 42 yaşında hayata veda etmesi.
Ne yazık ki bu performansın sadece ses kaydı var, film kaydı yok. Ben burada sizlere, 1967 yılında evlendiği ünlü maestro Daniel Barenboim yönetiminde Londra Filarmoni Orkestrası eşliğinde aynı yıl verdiği konserin tarihi kaydını sunuyorum. Bunun da ilk kayıttan pek farkı yok.
Toplamda 28 dakikalık eser dört bölümden oluşuyor:
Adagio – Moderato
Lento – Allegro molto
Adagio
Allegro – Moderato – Allegro, ma non-troppo – Poco più lento – Adagio.
Hoş kalın hepiniz…
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.
View all posts