Sözün, mektuplaşmanın ve müziğin iyileştirici, birleştirici ve dönüştürücü gücüne inanan bir paylaşım ve açık üretim alanı olarak müzisyen Banu Kanıbelli ve yazar Eylem Ejder tarafından kurulan Şarkılara Mektuplar, yeni mektup çağrısını en temel hak olan yaşama hakkı için yaptı.
Şarkılara Mektuplar; biriken duygularımız, oluşan farkındalıklarımız, hayallerimiz, kayıplarımız ve yaşama sevincimiz, kısaca tüm ‘arzuhal’lerimizle mektuplara yazılalım, yazının ve ezginin göğünde dilden kulağa uzanarak şarkılara dönüşelim diyerek yola çıkmış. Mektupları projeye gönül veren şarkı yazarları ile buluşturan proje, mektup yazımında biçimsel denemeleri ve yaratıcı yazıları destekliyor. Mektuplar blogda zamanın güncesi olarak kayda geçerken, içlerinden bazıları da projenin şarkı yazarları inisiyatifiyle şarkılara dönüşüyor.
Sözleri Eylem Ejder’in yazdığı bir mektuptan derlenen ve Banu Kanıbelli’nin besteleyip seslendirdiği “Hayat Eve Sığar mı” projenin ilk şarkısı olarak 21 Ağustos’ta Ada Müzik etiketiyle tüm dijital platformlarda yerini almıştı.
Yeni mektup çağrısı yaşama hakkı için
Şarkılara Mektuplar, şimdi de yeni mektup çağrısını yaşama hakkı için yaptı. Kadınların ve kız çocuklarının yaşamını tehditten, doğanın tahribatına değin şiddetin her türlüsüne karşı birbirimize ve dünyaya ses verelim diyen Şarkılara Mektuplar yeni mektup çağrısında “Yaşamak istiyoruz” diyor ve bu tema etrafında şarkılar üretmek istiyor.
Projeye katılmak isteyenlerin Türkçe veya İngilizce mektuplarını 15 Eylül’e kadar [email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekiyor.
Özlediğimize, bilmediğimize; birine ve bir şeye…
Belli dönemlerde konuya göre mektup çağrısı yapsa da Şarkılara Mektuplar mesafe, yaşam, ölüm, ev, özlem, aşk, doğa, döngü, başlangıç, zaman, değişim, belirsizlik, yalınlaşma, tüketim, umut, yaşlılık, çocukluk, rüyalar vb. konular veya mektup yazarının bir başka içeriğine her daim açık.
Mektuplar sevdiğimiz, kaybettiğimiz, özlediğimiz, bilmediğimiz, adlandıramadığımız birine, bir şeye, kendimize ya da dünyaya hitaben yazılabiliyor. Şiir, fotoğraf, resim, öykü, ses ve görüntü dosyası gibi her türlü ifade araçları kullanılabiliyor.