Değerli Mesele dostu,
Basılı yayın hayatına Aralık 2016 itibarıyla son veren Mesele Dergisi, 1 Ocak 2017’den bu yana mesele121.org adresinde yayınına devam ediyor.
Neden mesele121?
Çünkü 10 yıl boyunca kesintisiz her ay yayınlanan Mesele 120. sayısı ile matbaalara veda etti ve internet 121. sayımız oldu.
Mesele’de amacımız kitaplar üzerinden Türkiye’yi ve dünyayı tartışmak ama sadece kitapla sınırlamıyoruz tabii ki…
Öncelikle “Sözümüz” var. Söyleyecek bir şeyiniz yoksa yayıncılık yapmanın da anlamı kalmıyor…
Sizin sözünüz de bizim için çok değerli… Hakemli dergi olmasak da belli kriterlerimiz var. [email protected] adresine gönderdiğiniz tüm yazıları okuyoruz, değerlendiriyoruz.
Hayatımda en sık, ne kadar yorumu varsa hepsini dinlediğim konçerto “Dört Mevsim”. Malum, bestecisi Antonio Vivaldi aslında bir rahip. Venedik’te bir manastırda görevliyken, 1720’lerin başlarında “Il cimento dell’Armonia e dell’Inventione” (Uyum ve Buluş Arasındaki Çekişme) başlığı altında birbirini izleyen 12 konçerto bestelemiş (8 no.lu eseri).
Ne hikmetse, bunlar arasından, dört mevsimin seslerini ve insana verdiği duyguları yansıtan ilk dördü hem Vivaldi’nin hem de klasik müzik tarihinin en ünlü eserlerinden biri olmuş.
1989 yılıydı. Hepsi müzisyen bir aileden gelen, 1956 İngiltere doğumlu, çok iyi okullarda yetişmiş, daha çocukluktan itibaren caz ile klasik müzik arasında gidip gelen, saçlarıyla tepesinde yarattığı horoz ibiği ile derhal tanınan (adam 68 yaşına geldi, hâlâ ibikli!) kemancı/viyolacı Nigel Kennedy’nin, İngiliz Oda Orkestrası eşliğinde kaydettiği “Dört Mevsim” piyasaya çıktı, ben dahil herkesin aklını başından aldı!
Ne biçim, ne çılgın yorumdu o? Bu ne hızdı? Pop müzik vurgularını nasıl getirip doğa sesleri niyetine kullanıyordu öyle? Çok kısa zamanda 3 milyon satıp zamanının rekorunu kırması boşuna değildi yani…
Sanırım gelmiş geçmiş tüm ünlü kemancılar “Dört Mevsim”i yorumlamıştır. Fakat benim favorim her zaman Nigel Kennedy yorumudur. Bakalım bana katılacak mısınız?
“Dört Mevsim” Barok konçerto biçiminin örneklerinden biri ve geleneğe göre bu konçertoların solo kısımlarda bir solo viyolonsel ve sürekli bas çalgıları (klavsen ve lute) kemana eşlik eder.
Her biri kendi içinde Hızlı-Yavaş-Hızlı üç bölümden meydana gelen “Mevsimler” dizisi şöyle:
Şefik Onat, TED Ankara Koleji ve Londra Hendon Grammar School'da lise eğitiminin ardından A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur. 1966 – 1982 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı mensubu diplomat olarak Bakanlıktaki görevlerinin dışında OECD İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Paris), Jakarta ve Islamabad T.C. Büyükelçilikleri, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde (New York) görev yapmıştır.
1982 – 1983 yıllarında Başbakanlık/Devlet Bakanlığı Özel Danışmanlığında bulunduktan sonra devlet memuriyetinden ayrılmıştır.
1984 – 1995 yılları arasında özel sektörde üç farklı şirkette üst düzey yöneticilik hizmetini takiben, 1996'da TOKI tarafından gerçekleştirilen B.M. HABITAT II Konferansının Konferans Hizmetleri Koordinatörü olarak Türkiye tarihinde yapılan en büyük ve en kapsamlı uluslararası organizasyonun sorumluluğunu üstlenmiştir.
Bu konferansın ardından, 1997- 2010 yılları arasında, kendi kurduğu "ASİTANE Etkinlikler" firması eliyle, kamu kuruluşları ya da yerli ve yabancı Birlikler/Dernekler/Şirketlerin çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, konferans, tanıtım, özel etkinlik, gösteri organizasyonlarını gerçekleştirmiştir.
Öte yandan, Mimar Prof. Suha Özkan'la birlikte, 2006 yılında tüm dünya mimarlarının çalışmalarını internet ortamında tam eşitlik ilkeleri kapsamında yayınlayabildikleri ve yarıştıkları "World Architecture Community"i kurmuştur.
2010 başından itibaren kendini tamamen emekli ederek eşiyle birlikte Bodrum'a yerleşmiş ve bütünüyle, her zaman özel merakı olan tiyatro ve tarihi roman alanlarında yazmaya yönelmiştir.
Tiyatro yazarı olarak, geçmiş yıllarda TRT'de "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" programlarında, özgün + çeviri + uygulama niteliğinde 53 eseri yayınlanmıştır. Günümüze kadar sahne için 6 müzikal/müzikli oyun, 2 sahne oyunu, 5 film senaryosu yazan Onat'ın ayrıca 3 oyun çevirisi vardır.
Yayımlanmış, editörlüğünü yaptığı 2 kitabın dışında, "Son Sultan Abdülhamid" ve "Casuslar İni İstanbul" başlıklı iki belgesel tarihi romanı ve diplomasi dönemi anılarını yansıtan "Diplomasi Dedikleri" başlıklı kitabı bulunmaktadır. ONK Telif Ajansına bağlı bulunan Onat, "Mesele 121" ve "T24 Haftalık" yazarları arasındadır.
1943 Ankara doğumlu, evli ve üç çocuk sahibidir. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. İngiliz "British Council"ın lisanslı İngilizce hocasıdır.