Boğaziçi Üniversitesi Çalışanları Tiyatro Topluluğu Güney Kampüs’te sahneledikleri ikinci oyun olan ‘’Haşmetlü Dilenciler’’ ile seyircilerden büyük ilgi topladı. Üniversitenin özgürlükçü, bireysel gelişimi destekleyen kültürünün çalışanlarını da olumlu yönde etkilediğini belirten Boğaziçi Üniversitesi çalışanları, sanatın hem hayatı kolaylaştıran hem de gözlem gücünü artıran yönüyle kişisel yaşamlarında da çok olumlu bir etkisi olduğu görüşünde.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda Daire Başkanı olarak görev yapan Zekiye Kahriman, Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Yüksekokul Sekreteri olarak çalışan Muzaffer Uzunoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi’nin şimdi emekliye ayrılmış olan çalışanlarından Kesim Bozkurt’un girişimleriyle dört yıl önce kurulan tiyatro topluluğu, yavaş ama emin adımlarla profesyonel bir kumpanya olma yolunda ilerliyor. Topluluk üyeleri 2018 yılında Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) ile iletişime geçerek tiyatro yönetmeni ve oyuncu Elif Karaman ile çalışmaya başladıktan sonra daha disiplinli ve daha planlı bir çalışma sistemine geçerek çalışmalarını hızlandırıyor. 2019’da Güney Kampüs ve Kilyos Kampüs’te bir Çehov uyarlaması olan ‘’Sevgili Doktor’’ adlı ilk oyunlarını sahneleyen topluluk son olarak Şubat ayında sahneledikleri, Hagop Baronyan’ın kaleme aldığı ‘’Haşmetlü Dilenciler’’ uyarlama oyunuyla büyük beğeni kazandı.
Topluluğun kadrosunda Konca Günel (Girişimcilik Merkezi ve DreamBU Kuluçka Merkezi İdari Koordinatörü), Zekiye Kahriman (Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda Daire Başkanı), Muzaffer Uzunoğlu (Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Yüksekokul Sekreteri), Faruk Açan (Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Yazılım Geliştirme Birimi), Cemal Akdağ ( ÖFB Bina Amiri), Onur Akıncı (Koruma ve Güvenlik Görevlisi), Ahmet Akkirman (Diş Doktoru), Levent Altay ( Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Müdür Yrd), Şenol Aydın ( Koruma ve Güvenlik Görevlisi), Güler Bay (Bütçe ve Performans Programı Birimi Şefi), Aydan Bakan (Hemşire), Lorenz Biehlig (Modern Diller Birimi Öğretim Görevlisi), Mesut Okur (Kilyos Kampüsü Spor Tesisleri Koordinatörü) yer alıyor.
Zekiye Kahriman topluluğun son dört yılda önemli bir ilerleme kaydettiğini anlatırken tiyatronun kazandırdıklarını şöyle ifade ediyor: ‘’İlk yıllarda bizimle çalışacak tiyatro yapacak arkadaş bulamazdık, tek tük birkaç kişi dışarıdan gelirdi ama şimdi en son oyunumuzdan sonra topluluğa katılım yönünde büyük bir talep geldi. Yaklaşık 10 oyuncu adayımız var. Şu anda 13 kişiyiz. Kadroyu genişletirken galiba artık biraz seçici olmaya başlayacağız. Tiyatroyla uğraşmak hayatımıza önemli farklılıklar kattı. Diğer arkadaşlarımızla empati kurmaya yardımcı oldu, iş ortamında iletişimimiz daha yapıcı bir hal aldı. İleride kendi yazdığımız, güncel metinleri de sahnelemek istiyoruz. Elif hocamız da bizi destekliyor. Kendisiyle tanışmamızı sağlayan Kurumsal İletişim Ofisi’ne de teşekkür borçluyuz. 30 yıldır Boğaziçi’ndeyim. Böyle bir kurumda çalışmak hakikaten ayrıcalık. Sosyal aktiviteler açısından inanılmaz şanslıyız. O nedenle emekliliği düşünmüyoruz bile’’.
Muzaffer Uzunoğlu ise son 30 yıldır Boğaziçi’nde çalışanlar arasında ilk defa bir tiyatro kumpanyası oluşturulduğunu belirterek “1984’te işe başladığımdan bu yana personel arasında böyle bir faaliyete rastlamadım. 36 yıldır Boğaziçi’ndeyim. Öğrenci İşleri’nde çalıştım, yurt müdürlüğü yaptım. İyi ki öğrencilerle iç içe bir görevim olmuş, ve iyi ki Boğaziçi’nde çalışmışım. Bu tecrübe bana çok şey kattı. Zekiye Hanım’ın böyle bir faaliyete teşvik etmesi hem arkadaşlarımızla ilişkilerimiz açısından hem de sosyalleşme açısından büyük katkılar sağladı. Umarım bizden sonraki kuşaklar da bunu devam ettirir. Burada hepimizin acı tatlı hikâyeleri var ve bu hikâyeleri tiyatroya uyarlamak istiyoruz. Tiyatro topluluğumuzun bu kadar kısa sürede başarılı olmasının en önemli sebebi yönetmenimiz Elif Hanım. Bizi çok iyi analiz etti, titiz yaklaşımıyla bizi çok güzel yönlendirdi’’ diyor.
Taşralı zengin tüccar Apisoğom Ağa rolüyle başarılı bir performans sergileyen koruma ve güvenlik görevlisi Şenol Aydın ise Boğaziçi Üniversitesi’nde 2013 yılında inşaat işlerinde çalışarak çalışmaya başlamış. 2016’dan itibaren güvenlik birimine terfi eden Aydın, “Çalışanı, öğrencisi kim olursa olsun Boğaziçi Üniversitesi herkese bir şeyler katan bir okul ama siz almayı bilirseniz. Kendini geliştirmek isteyenler için bu okulda çok zengin imkânlar var. Ben de elimden geldiğince yeni şeyler öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum” diyor.
1988’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmakta olan Boğaziçi Üniversitesi Çalışanları Tiyatro Topluluğu Başkanı Konca Günel ise ilk iş deneyimine Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder’in yanında çalışarak başlamış ‘’Boğaziçi Üniversitesi gerçekten hepimiz için bir okul. Gerek öğrenciler gerek hocalar gerekse biz çalışanlar için; burada öğrenecekleriniz hiç bitmiyor. Boğaziçi Üniversitesi benim yuvam’’ diyen Konca Günel, yönetmen Elif Karaman’ın disiplinli çalışması ve sabrıyla kısa sürede iki oyun sahnelediklerini, tüm sahneleme sürecinde üniversitenin farklı birimlerinden aldıkları desteğin motive edici olduğunu söylüyor ve ekliyor: ‘’Yakında yeni oyunumuza başlayacağız. Hedefimiz daha iyi birer oyuncu olmak. Bunun için tüm enerjimizle çalışıyoruz çünkü oyunculuk çok çalışmayı gerektiriyor.’’
Kaynak: Özgür Duygu Durgun / BÜ Kurumsal