Lider Erşan’ın ikinci romanı Devlet Koydum Adını, Papirüs Kitap tarafından yayınlandı. Uzun zamandır yeni eserlerle okur karşısına çıkmayan Papirüs’ün özenli bir baskıyla yayınladığı kitap raflarda yerini aldı.
Erkek çocuk beklerken kız evlatla karşılaşan asker bir babanın ısrarıyla adı ‘Devlet’ konulmuş bir roman kahramanıyla, onun Anadolu’nun adı belirsiz bir şehrindeki hakimliğine uzanan hayat hikâyesi okurunu bekliyor.
Çerkes kökenli yazar-eğitmen Lider Erşan, Kafkasya’da, Çerkesya’da başlamış, İstiklal Savaşı dönemini kapsayan bir aile hikâyesini, yargıç Devlet Hanımla devam eden bölümünde ayağa kaldırıyor ve romanın merkezine taşıyor.
Hakim Devlet Hanım görevli bulunduğu kasabada gerçekle yüzleşecektir; tecavüz mağduru Beser, çocuk gelin Münire gibi pek çok isimle karşılaşır. Roman bu yönüyle bugün toplumsal sorun olarak önümüzde duran cinsiyetçi ayrımcılığın, baskı ve şiddetin hikâyesiyle bizi karşılaştırır.
Devlet Hanım romanı acılarla örülüdür. Eşini bir trafik kazasında kaybeden hâkim’anım, çocuğuyla birlikte İstanbul’a geri döner, avukatlık mesleğiyle hayatını sürdürür. Hayata bir yalnız kadın olarak tutunmanın romanıdır Devlet Koydum Adını.
1980 öncesinin dönem romanı olarak beliren tematik hikâyesinde, o tarihlerdeki devrimci öğretmen örgütü TÖB-DER’in üyesi Fer öğretmenle ve Marksist Cihan’la, yargılanan Sinan’la ve daha pek çok roman karakterleriyle dolu, zengin bir anlatım dikkatleri çekecek görünmektedir.
Türkân Şoray’ın başrolünü oynayarak bir hâkim’anımı canladırdığı, Bodrum Hakimi filmini anımsatan sahneleriyle Lider Erşan’ın romanı Türk edebiyatına yeni bir kahraman kazandırmış bulunuyor.