TÜSTAV Sosyal Tarih Yayınları, Mustafa Suphi’nin 1908-1913 yılları arasındaki yazılarını “Mustafa Suphi İlk Yazılar” adlı kitapta bir araya getirdi. Ekonomik, siyasal, kültürel alanlarda oldukça geniş bir yelpazede kaleme alınmış olan makaleler; Mustafa Suphi’nin 1908-1913 yıllarındaki siyasal arayışının ipuçlarını veriyor.
Türkiye sol hareketi, Mustafa Suphi’yi Marksist bir siyasetçi ve Türkiye Komünist Fırkası’nın ilk başkanı olarak tanımış ve ağırlıklı olarak onun yaşamının bu dönemi ile ilgilenmiştir. Ancak Mustafa Suphi’nin bir de Marksizm öncesi hayatı bulunmaktadır. Bir insan ömrünün bütünü göz önüne alındığında onun siyasal tutumunun ve dünyaya bakışının temellerinin atıldığı, biçimlendiği ve kültürel olarak beslendiği ilk dönemleri de bir o kadar önemli olmaktadır. Bu kitapta yer alan ve bazıları ilk defa yayımlanan makaleler Mustafa Suphi’nin “Marksizm öncesi” dönemindeki kendi yazılarından oluşmaktadır.
Ekonomik, siyasal, kültürel alanlarda oldukça geniş bir yelpazede kaleme alınmış olan makaleler; Mustafa Suphi’nin 1908-1913 yıllarındaki siyasal arayışının ipuçlarını vermektedir. Marksizm öncesi dönemindeki ilgi, merak ve eğilimlerini ortaya koyarak, liberal-yurtsever demokrat Mustafa Suphi’den, komünist Mustafa Suphi’ye uzanan yaşamının bu ilk dönemine tanıklık etmekte ve onun entelektüel dünyasına ışık tutmaktadır.