Kaos GL, Gazeteci Sibel Yükler’in hak örgütleriyle röportajlarından oluşan “Şimdi Tam da Sırası” kitabın yayınladı. Kitapta hak örgütlerinin LGBTİ+ haklarına yaklaşımları hem tarihsel hem de güncel olarak tartışılıyor.
Kitap, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği’nde uzun yıllar çalışma yürüten, bugün ise Fikir ve Sanat Atölyesi bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Ezgi Koman ve Esin Koman ile “LGBTİ çocuklar ayrımcılığın her boyutunu yaşıyor” başlıklı röportaj ile başlıyor.
Ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ile her iki kurumun LGBTİ+ haklarına yaklaşımında dünden bugüne değişim konuşuluyor.
Yükler’in sorularını yanıtlayan bir diğer isim ise Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin. Biltekin hayvan hakları mücadelesinin bir adalet mücadelesi olduğunu vurguluyor ve LGBTİ+ hakları ile ilişkisine değiniyor.
İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise LGBTİ+ hareketi ve trans kadınlarla ilk temasını, İHD’deki dönüşümü, hak savunuculuğundaki homofobik, transfobik yaklaşımları ve hak arama mücadelesinin bugün geldiği noktayı anlatıyor.
Yükler, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Genel Koordinatörü Feray Salman ile ayrımcılık meselesinin insan hakları hareketinin gündemine ne zaman ve nasıl girdiğini, ilk ayrımcılık karşıtı buluşmalarda LGBTİ+ hareketiyle bir araya gelme süreçlerini, insan hakları mücadelesinde izleme-raporlamanın önemini ve insan hakları hareketinin bugün ayrımcılığa karşı durduğu noktayı konuşuyor.
Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nden (KİH-YÇ) Berfu Şeker ve Özlem Şen ise kadının insan haklarını, feminist ve LGBTİ+ hareketin geçmişten bugüne temasını, her iki harekete dönük saldırıları ve güncel tartışmaları anlatıyor.
Kitapta son olarak Kaos GL Genel Koordinatörü Umut Güner, dünden bugüne yaşananlara ve röportajlara LGBTİ+ hakları penceresinden bakıyor. Haklar arasında kurulan hiyerarşileri ve örgüt hafızasını hatırlatıyor.