İBB Kültür Daire Başkanlığı Basın Yayın Müdürlüğünce şehrin sosyokültürel hayatına ve görsel hafızasına katkı sunan, “Fotoğraflar ve Haberleriyle İstanbul Hafızası” isimli kitap yayınlandı.
İki ciltten oluşan kitap, cumhuriyetin ilk yıllarından İkinci Dünya Savaşı’nın bitimine kadar geçen yirmi yıllık süreçte, her bakımdan çehresi başkalaşan eski başkent İstanbul’un geçirdiği değişimlere tanıklık ediyor. Dönemin İstanbul’una ait toplumsal olaylar ve mekanlar fotoğraf ve haber metinleriyle anlatıyor.
Cengiz Kahraman ve Mehmet Yüce’nin birlikte hazırladığı kitap Cumhuriyet’in ilânının ardından yaşanan değişimin vatandaş üzerindeki etki ve izlere dair ilginç veriler sunuyor. İlk cildi 1924-1931, ikinci cildi ise 1932-1944 arasındaki dönemleri kapsayan kitap, İstanbul’da yaşanan toplumsal olayları, şehrin önemli karakterleri, eğlence mekanlarını, bir bölümü kaybolan meslekleri ve mimari eserleri fotoğraf ve haber metinleriyle de anlatıyor.
O yıllarda yayımlanan gazete ve dergiler için fotoğraflar çeken usta foto muhabirleri Hilmi Şahenk, Namık Görgüç, Cemal Göral, Ali Ersan, Faik Şenol Selahattin Giz ve Jean Weinberg’in kitapta yer alan fotoğrafları, toplumsal değişimlere dair, yoruma ve analize açık önemli birer belge değeri taşıyor.