Hrant Dink Ödülü’nün sahipleri Türkiye’den Nebahat Akkoç, ve Hindistan’dan Agnes Kharshiing oldu. Akkoç, kadının insan hakları ile “eril şiddet”e karşı çalışmalarıyla biliniyor. Kharshiing ise Hindistan’da yaşadığı bölgedeki yoksulların, kadınların, çocukların ve dezavantajlı insanların hakları ve çevre hakları için mücadele ediyor.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on birincisi, dün akşam (15 Eylül Pazar) Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Ece Dizdar’ın üstlendiği törende Maral Ataman, Hrant Çizmeciyan’ın öğrencileri ve Büyük Ev Ablukada sahne aldı. Törenin açılış konuşması esnasında iş insanı Osman Kavala’nın anılması uzun süre alkışlandı.
Bu yıl 11’incisi verilen ödülü, Türkiye’de yıllardır kadının insan hakları konusunda farkındalığın artması ve eril şiddete karşı çalışmalar yürüten Nebahat Akkoç ve Hindistan’da yaşadığı bölgedeki yoksulların, kadınların, çocukların ve dezavantajlı insanların hakları ve çevre hakları için mücadele eden Agnes Kharshiing aldı.
Agnes Kharshiing’in ödülünü geçen yıl aynı ödüle layık görülen gazeteci Murat Çelikkan verdi. Kharshiing “Halk sesini yükseltmeye başlamalı; korunmasızlara yardım etmeli, insan hakları ihlal edildiğinde onlara destek olmalı. İnsanlık, nefreti ancak bu şekilde alt edebilir. Dünyaya barışı getirmek için, çocukların içinin korkuyla değil sevgiyle dolması için birlikte yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki” diye konuştu.
Nebahat Akkoç’un ödülü ise sinema oyuncusu Ercan Kesal tarafından verildi. Akkoç teşekkür konuşmasında “Bu ödülü tüm bedelleri göze alarak şiddete karşı durmaya çalışan, kendi şiddetleri ile baş ederken geliştirdikleri yöntemlerle yeni bir dünya hayal etmemizi mümkün kılan tüm kadınlar adına alıyorum” dedi.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü
Uluslararası Hrant Dink Ödülü her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barış dilini kullanan, mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, Türkiye’den ve yurtdışından iki kişi, kurum veya gruba veriliyor. Bu ödülle, Hrant Dink Vakfı, bu yolda yürüyenlere seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmayı, onlara manen destek olmayı, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmeyi amaçlıyor.
Ödülün bu yılki jürisinde, 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, insan hakları aktivisti Murat Çelikkan, 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi insan hakları örgütü Mwatana, insan hakları aktivisti ve eski hakim Albie Sachs, siyaset bilimci Ayşe Kadıoğlu, yazar, oyuncu ve film yönetmeni Ercan Kesal, insan hakları aktivisti Özlem Dalkıran, tarihçi Ronald Grigor Suny, sanatçı Sarkis, müzisyen ve siyasi aktivist Serj Tankian, kadın hakları aktivisti Zainab Salbi ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink yer aldı.
2019’un ‘Işıklar’ı
Hrant Dink Vakfı’nın verdiği ödül kapsamında, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de attıkları önemli adımlarla geleceğe dair umudu artıran kişiler de ‘Işıklar’ olarak adlandırılarak onore ediliyor.
‘Işıklar’ olarak adlandırılanlar şöyle:
- Sudan’da Ömer El Beşir diktatörlüğünün sonlanması için protestolara katılan öğrenci ‘Beyazlı Kadın’ Alaa Salah ve kadınlar.
- İngiltere’de, sivil itaatsizlik eylemleriyle iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekolojik çöküş riskine dikkat çeken ‘Yok Oluş İsyanı’.
- İstanbul Havalimanı’nın inşaatı süresince iş cinayetleri, çalışma koşullarının ağırlığı, maaşların ödenmemesi gibi sorunlar nedeniyle eylem yapan işçiler.
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde savaş nedeniyle ailelerini kaybetmiş ya da istismara uğramış çocukları ve gençleri sanatla buluşturan Espace Masolo merkezi.
- Hollanda’da kaçak olarak yaşayan Ermenistanlı Tamrazyan ailesinin sığındığı kilisede 800 saat aralıksız ayin yapan pastörler ve gönüllüler.
- Tekirdağ’da Pınarça köyü yakınlarındaki meşe ormanına kömürlü termik santral yapılmasına itiraz eden kadınlar.
- Cezayir’deki ‘Gülümseme Devrimi’ ile siyasi değişim taleplerini barışçıl, kapsayıcı ve mizahi bir şekilde dile getiren vatandaşlar.
- Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika sınırındaki duvara pembe tahterevalli inşa ederek, duvara oyunla direnen Ronald Rael ve Virginia San Fratello.
- Türkiye’de köy okullarındaki eğitimin niteliğini arttıracak çalışmaların yanı sıra öğretmenler arasında bir dayanışma platformu oluşturan Köy Okulları Değişim Ağı.
- Hindistan’da, Sabarimala tapınağına âdet gördüğü için ‘kirli’ addedilip kabul edilmemeleri üzerine 620 km’lik insan zinciri oluşturarak yasağa karşı çıkan kadınlar.
- Akdeniz’den botlarla Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerin kurtarılması için çalışan Sea Watch kuruluşunun kaptanı Carola Rackete.
- Diyarbakır’da şehrin yıkılan mahallelerinde düzenledikleri atölyelerle zorunlu göç, kayıplar ve yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini kırmaya çalışan Rengarenk Umutlar Derneği.
- İsveç’te, iklim için okul boykotunu başlatan Greta Thunberg ve küresel eyleme katılan tüm çocuklar.
- Suriye’de, savaşın yıkıma uğrattığı Halep’teki sokak kedilerinin bakımını üstlenen Mohammad Alaa Aljaleel.
- İskoçya’da, “Eşit ücret, verilecek bir hediye değildir” sloganıyla, iki gün boyunca iş yavaşlatan ve taleplerinin yerine getirilmesini sağlayan kadınlar.
- Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağını besleyen havzanın bulunduğu Kaz Dağları’nda altın madeni kurulmasına karşı başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’.