31 Aralık’ta hayatını kaybeden Gülriz Sururi için, Türkiye’nin ilk Müslüman profesyonel primadonnası olan annesi Suzan Lütfullah’ın sahneye çıktığı Süreyya Operası’nda tören düzenlendi. “Aşka, Sanata, Yaşama dair” başlığı ile düzenlenen etkinlikte Gülriz Sururi ile 2017 yılında yaşamını yitiren eşi Engin Cezzar anıldı.
Tiyatro sanatçısı Selçuk Yöntem ve yazar Zeynep Oral’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede, ikilinin rol aldığı Sokak Kızı İrma, Keşanlı Ali Destanı, Ferhat ile Şirin, Teneke, Kaldırım Serçesi gibi hafızlara kazınan oyunlarından sahneler gösterildi.
Oyuncu Ayça Varlıer, Gülriz Sururi’nin müzikallerinde seslendirdiği parçaları söylerken kendisine piyanosu ile Simten Şenpolat eşlik etti.
Gülriz Sururi ve Engin Cezzar’ın dostları da sahnedeydi. Gülriz Sururi’nin son 22 yılına tanıklık eden manevi kızı gazeteci Zeynep Miraç, Gülriz Sururi ve Engin Cezzar ile paylaştıklarını anlattı. Sururi’nin vasiyetini açıklayan Miraç “Tam istediği gibi, istediği şekilde karıştı toprağa. Sanki sahneden indi, yürüdü, karanlığa karıştı ve gitti. Bana hep ‘nerede’ diye soruyorlar. Engin Cezzar’la yan yana bir çınarın altındalar” dedi.
Sururi’nin Engin Cezzar’la birlikte yaşadıkları apartmanı Kültür Merkezi yapılmak üzere Nesin Vakfı’na bağışladığını hatırlatan Miraç, ayrıca genç tiyatro topluluklarına teşvik ödülü verilmesi için İstanbul Kültür Sanat Vakfına büyük bir fon ayrıldığını duyurdu.
Seçkin Selvi, Dikmen Gürün ve Aydın Engin; Gülriz Sururi ve Engin Cezzar’ın ilişkilerini, tiyatroya kazandırdıklarını, toplumsal mücadelelerini anlattığı geceye Ali Poyrazoğu, Tilbe Saran ve Genco Erkal da video mesajları ile katıldılar.
Programın sonunda alkışlar eşliğinde uğurlanan Gülriz Sururi’nin fotoğrafı önüne kırmızı karanfiller bırakıldı.
Suzan Lütfullah: 23 yıla sığan başarılar
1909 yılında dünyaya geldi. Kadıköy Dame de Sion Lisesi’nde öğrenim gördü. 17 yaşında iken, Kadıköy Şehbal Tiyatrosu’nda o yıl kurulan Yeni Operet Heyeti’nin ilk oyunu “Balo Kaçakları”nda başrolde oynadı ve bu yaşta sahneye çıkan ilk Türk kızı oldu. 1929 yılında daha sonra Süreyya Opereti adını alacak olan Muhlis Sabahattin Ezgi’nin kurduğu Muhlis’in Çocukları Operet Topluluğu ile Ayşe operetinde rol aldı ve “Ayşe” operetinin prömiyerinin yapıldığı Samsun’da sahneye çıktı. Soprano Suzan Lütfullah ile büyük başarı kazanan Ayşe Opereti, Samsun turnesinden sonra İstanbul’da Kadıköy’de Süreyya Paşa Operası’nda uzun yıllar sahnede kaldı. Ayşe Opereti’nden sonra Telefoncu Kız, Şen Dul, Franz Lehár, Çardaş Fürstin, Emmerich Kálmán, Bayadere, Asaletmaab operalarında rol aldı. 1929’da Türkiye’nin ilk tenorlarından olan rol arkadaşı Lütfullah Surûrî Bey’le evlenen Suzan Hanım’ın bu evlilikten kızı Gülriz dünyaya geldi. Safrakesesinin patlaması sonucu 11 Ocak 1932’de hayatını kaybetti. 29 Şubat 1933 tarihinde anısına “Suzan Gecesi” adıyla bir anma etkinliği düzenlendi. Günümüzde Süreyya Operası’nın girişinde yer alan Suzan Lütfullah Surûrî büstü, bu anı gecesinde sağlanan gelirle yaptırılmıştır.