Altyazı Sinema Dergisi 194. sayısında kapağına, Federico Fellini’nin Mart ayında yeniden gösterime girecek büyük klasiği ‘Tatlı Hayat’tan bir kareyi taşıyor. 100. doğum yılı kutlanmakta olan İtalyan ustanın sinemasına ilişkin bir dosya hazırlayan derginin bu sayısında, son dönemin kayda değer filmlerinin yanı sıra pek çok klasik film ve sinemasal yaklaşım, günümüzle bağlantısı üzerinden inceleniyor.
Kapak konusu: Federico Fellini
2020 boyunca dünyanın pek çok yerinde devam edecek “Fellini 100 Yaşında” etkinliklerinin bir parçası olarak, “düşlerin terzisi” olarak anılan yönetmenin Tatlı Hayat (La Dolce Vita, 1960) ve Sekiz Buçuk (8 ½, 1963) filmleri Türkiye’de de yeniden vizyona giriyor. Altyazı Sinema Dergisi, bu iki başyapıtı da dahil olmak üzere yönetmenin sinemasını tanımlayan on klasik film üzerinden, Fellini’nin dünyasını tüm takıntıları, hayalleri ve gerçekleriyle mercek altına alıyor.
Yakın plan: James Bond
James Bond serisi beş yıl aradan sonra Ölmek için Zaman Yok’la (No Time to Die) beyazperdeye dönerken, Daniel Craig’i son kez ‘Ajan 007’ rolünde izleyeceğimiz film vesilesiyle Yeşim Burul efsanevi karakterin altmış yıla yaklaşan sinema macerasında geçirdiği dönüşümü gözden geçiriyor ve Bond’un bugünün seyircisiyle ilişkisini sorguluyor.
Alfred Hitchcock’un renkli kabusları
Modern gerilim sinemasının ‘mucit’lerinden Alfred Hitchcock’un tüm renkli filmleri, 39. İstanbul Film Festivali kapsamında Nisan ayında seyirciyle buluşacak. Fatma Cihan Akkartal, Hitchcock sinemasına farklı bir açıdan bakma fırsatı sunan bu on beş filmlik özel gösterim programı üzerinden, ustanın filmlerindeki renk kodlarını deşifre ediyor.
Sinemada bakış
Son dönemin en çok konuşulan filmlerinden ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’ (Portrait de la Jeune Fille en Feu, 2019), sinemada “erkek bakışı” ve “kadın bakışı” kavramlarını da yeniden gündeme getirdi. Altyazı Sinema Dergisi, ‘Sinemada Bakış’ın farklı türlerinin estetik ve etik boyutlarını üç makaleyle inceliyor. Ali Deniz Şensöz sinemanın özündeki röntgenciliği ve “bakmanın hazzı”nı ele alırken, Canan Balan “erkek” ve “kadın” bakışı kavramlarının ne anlama geldiği ve geçerliliği üzerine düşünüyor; Nagehan Uskan ise “sömürgeci bakış”ın ötekileştiren doğasını gözler önüne seriyor.
İklim krizi belgeselleri
Gündelik yaşamda giderek kendini daha çok hissettiren İklim Krizi, sinemaya bugüne dek nasıl yansıdı ve filmlerden bu konuda neler öğrenebiliriz? Bugüne dek çekilen belgeseller, farklı yaklaşımlar sergilenmesi adına bir bilinç oluşturulmasına katkıda bulunabildi mi? Necati Sönmez, İklim Krizi’yle ilgili son dönemde yapılmış önemli belgeseller üzerinden bu sorulara cevap arıyor.
ALTYAZI’da ayrıca
Rastgele Bir Film / Cutter’s Way: Ekrem Buğra Büte, Çek Yeni Dalgası’nın önde gelen yönetmenlerinden Ivan Passer’in bir komplo teorisinin peşinde sürüklenen üç karaktere odaklı neo-noir’ı ‘Cutter’s Way’i (1981), filmin kendi dönemiyle ve sinema tarihiyle ilginç bağlantılarını anlatıyor.
Hareketli Kavramlar / Saptırma: Fırat Yücel, kimi zaman avangard sanat pratiklerinin bir parçası, kimi zaman ise ticari yaklaşımların bir eseri olarak karşımıza çıkan ve belli kavram yahut mesajların orijinal amacını tersyüz eden ‘saptırma’nın sinemadaki örneklerine bakıyor.
Umut Tazeleyen Filmler / Bensiz Hayatım (My Life Without Me, 2003): Trajik bir öykünün içinde umudun ne işi olabilir? Selin Gürel, hayatın hakkını vermek üzerine tatlı bir ders veren ‘Bensiz Hayatım’ın ilham verici yaklaşımını hatırlıyor.
Şarküteri: Engin Ertan, 90’ların kült filmlerinden ‘Şarküteri’nin (Delicatessen, 1991) tüm cevherlerini ve bugünden bakınca nerede konumlandığını inceliyor.
The New Pope: Büyük ilgi gören ‘The Young Pope’ dizisinin ikinci sezonu olan ve başrolleri Jude Law ile John Malkovich tarafından paylaşılan ‘The New Pope’un iktidar ilişkilerine yönelik ‘görkemli ifşa’sını Aslı Ildır yazıyor.
Şeytan Çıkmazı (Angel Heart, 1987): Alan Parker’ın zamana direnen bu kâbusvari klasiği, çekildiği 80’li yıllara, konu edindiği 50’lere ve günümüze dair neler söylüyor? Kutlukhan Kutlu, bilinçdışının kuytu köşelerinde gezinen Mickey Rourke’lu psikolojik gerilim klasiğini analiz ediyor.
Ritwik Ghatak: Övgü Gökçe, Hindistan sinemasının az bilinen büyük ustalarından biri olan ve yakın dönemde yeniden gündeme gelen Bengalli yönetmenin sinemasını estetik, içerik ve politik yönleriyle detaylı biçimde tanıtıyor.
İlk Aşk (Hatsukoi): Japon sinemasının en özgün yönetmenlerinden Takashi Miike’nin Mart ayında vizyona girecek komedi-aksiyonu ‘İlk Aşk’ı, Aslı Ildır inceliyor.
Asiye Nasıl Kurtulur: 39. İstanbul Film Festivali’nde yenilenmiş kopyasıyla seyirci karşısına çıkacak Atıf Yılmaz klasiği ‘Asiye Nasıl Kurtulur’u yazan Janet Barış, filmin feminist mesajlarını ve Yılmaz’ın diğer filmleriyle ilişkisini ortaya koyuyor.
Bir Sinema Psikopatının Listesi: Yönetmen, yazar ve ressam Ümit Ünal, ‘Gökkuşağından Yüzler’ başlığı altında, kuir karakterlerin çarpıcı biçimde perdeye yansıdığı on filmlik bir listeyi Altyazı okurlarıyla paylaşıyor.