Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı Ben Okurum’un yeni sezondaki ilk konuğu Serra Yılmaz, dinleyicilere seslenerek Marguerite Yourcenar’ın Hadrianus’un Anıları kitabını okumalarını salık verdi. Yılmaz, “Ne olur Yourcenar okuyun, okuyun, okuyun,” sözleriyle dinleyiciye seslendi.
Türkiye’nin en uzun soluklu kültür-sanat podcast serileri arasında yerini alan “Ben Okurum”da beşinci sezon, 79. bölümle başladı. Deniz Yüce Başarır’ın hazırladığı “Ben Okurum”un yeni sezondaki ilk konuğu oyuncu, çevirmen ve gurme Serra Yılmaz oldu.
Başarır ve Yılmaz, yarı Fransız yarı Belçikalı, aynı zamanda Amerikan vatandaşı Marguerite Yourcenar’ın başyapıtı olarak kabul edilen Hadrianus’un Anıları’ndan yola çıkarak derin ve renkli bir sohbete daldılar. “Bu kitap ciddi bir öğreti,” diyen Yılmaz kitabın kendisi için anlamını şu sözlerle özetledi: “Hadrianus’un Anıları benim için bir çeşit başucu kitabı gibidir. Çünkü o kadar çok şey öğretiyor ki size hayat hakkında, o kadar zengin ki içeriği… Hangi sayfasını şu anda açsam baksam, öğreneceğim bir şey var.”
Serra Yılmaz, “Ben Okurum” dinleyicilerine ise “Ne olur Yourcenar okuyun, okuyun, okuyun! Hadrianus ile tanışın! Herhalde hayatınızda tanıştığınız ve bu kadar yakınlaştığınız tek imparator olacak,” sözleriyle seslendi.
Doğu Öyküleri, Düş Parası, Ateşler, Bir Ölüm Bağışlamak, Zenon gibi eserleriyle dünya edebiyatına büyük katkılarda bulunan Yourcenar’ın aktivistliğiyle doğanın ve kültürel değerlerin katledilmesine hep karşı çıktığını; Virginia Woolf’tan Kavafis’e birçok önemli yazar ve şairin eserlerini Fransızcaya çevirdiğini hatırlatan Yılmaz, Yourcenar’ın eserleriyle ilgili hoş anılarını da paylaştı. Büyük bir imparatorun hayatını kendi ağzından anlatan romandan alıntıların her zaman olduğu gibi Başarır tarafından seslendirildiği bölümde, dinleyiciler bu kez farklı bir seslendirme sürprizi ile de karşılaştı.
“Kendimi dünyaya ait hissediyorum”
“Tek bir kitap tavsiye edecek olsanız hangisini ederdiniz diye sorulduğunda ben hâlâ Hadrianus’un Anıları’nı tavsiye ederim,” diyen bölüm konuğu Serra Yılmaz “İmparator Hadrianus sanki benim dostum,” diyerek Hadrianus’u zaaflarından hırslarına her şeyiyle kendisine çok yakın bulduğunu anlattı. Serra Yılmaz, romanda geçen, Hadrianus’un kendini hiçbir yere ait hissetmediğine ama yabancılık da çekmediğine dair cümlesi hatırlatıldığında ise “Bu cümle beni o kadar özetleyen bir cümle ki! Ben de kendimi hiçbir zaman tamamıyla bir yere ait hissetmiyorum. Dünyaya ait hissediyorum,” görüşünü paylaştı.
“Hepimizi sadece sanat kurtarabilir!”
Yazarın Doğu Öyküleri kitabındaki Wang Fo Nasıl Kurtuldu adlı öyküsüne değinerek “Hepimizi sadece sanat kurtarabilir!” diyen Serra Yılmaz, Marguerite Yourcenar içinse “Gerçek bir bilim kadını. Fransızlar ‘erudit’ diyorlar, yani hem bilgili hem bilge kişi. Ben hayatta bu sıfatı taşıyabilecek çok az kişi tanıdım. Şahsen tanımadım ama bunlardan birinin Marguerite Yourcenar olduğu kesin,” yorumunu yaptı.