Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, Avrupa Birliği hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu kapsamında düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın yedincisinde “Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” konuşuldu. Buluşmada özellikle gençlerin dergiler aracılığıyla yeni yazarlar ve konularla tanışarak okuma alışkanlıklarını geliştirdikleri vurgulandı.
Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu; düzenlediği etkinliklerle de okuma kültürünün gelişimine destek olmayı amaçlıyor. Bu amaçla OKUYAY Platformu’nun İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde 11 Şubat 2020’de düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın yedincisi “Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” başlığıyla ve konuyla ilgili alanlardan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.
Farklı alanlarda yayın yapan dergilerin yayın yönetmenlerinin bir araya geldiği “Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” başlıklı toplantı “Popüler dergiler, okuma kültürü kazandırmada ne kadar etkili?” sorusuyla açıldı. Özellikle gençlerin dergiler aracılığıyla yeni yazarlar ve konularla tanışarak okuma alışkanlıklarını geliştirdikleri vurgulandı.
OKUYAY Platformu’nun hazırladığı Türkiye Okuma Kültürü araştırmasındaki “Dergi okuma” verilerinin değerlendirilmesinin ardından, dergilerin basılı ve dijital kitap okumaya etkisi üzerinde duruldu. Dergilerin eleştirel okumaya ve düşünmeye katkısının ele alındığı toplantıda dergilerin okurla buluşmasındaki engeller de konuşuldu. Dergilerin kütüphanelerde daha çok yer alması, dergi fuarlarının açılması gibi önerilerin getirildiği toplantıda, okuma kültürü araştırmasında “okuyabilir” olarak belirlenen kitlenin okuma kültürü kazanmasında, dergilerin önemli olduğu vurgusu yapıldı. Buluşmada, dergilerin görsel olarak zenginleştirilmiş içerikleriyle kişileri okumaya özendirdiği, özellikle de çocuklar ve gençler için bu teşvikin önemi de konuşulanlar arasındaydı.
Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Ot dergisinden Dündar Hızal, Kafa dergisinden Ayça Derin Karabulut, Sokrates dergisinden Caner Eler, Ons dergiden Mesut Varlık, Psychologies dergisinden Deniz Çakmakkaya, Kitap Eki İnfo dergisinden Gün Aydın Çağ, TYB Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk, TYB Genel Koordinatörü ve OKUYAY Projesi koordinatörü Ebru Şenol ile proje ekibi katıldı.