Çin yıllardır, bütün rakiplere kafa tutan brüt gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme oranları açıklıyor. Ancak öncelikle, bu rakamların herhangi bir eleme yapılmadan, değerli bir niteliği, önemi olmayan neredeyse her şeyi kapsadığını söylemek gerek. Örneğin, rejimin köylülerden çaldığı, başka hiçbir değişiklik yapmadan fiyatı piyasa değerine değişen topraklar, büyüme rakamlarını şişiriyor. Gayrimenkuller için de aynısı söz konusu.
Spekülasyonun etkisi altındaki fiyatları, büyük şehirlerde hiç durmadan yükseliyor. Yani, resmi büyüme rakamının yansıttığı ekonomik gerçeklik, tartışmaya açık. Üstelik iktidar, gerçeği değil, istediği rakamları veriyor. Rejimin, 2015 yılında, enerji tüketimi durgunlaşmışken, büyüme oranını %7’nin üzerinde açıkladığı hatırlanmalı. Çin’in büyümesi resmi olarak, her durumda bu yıl %7’nin altında kalacak. Ayrıca, büyüme, 2007 yılında rekor düzeyi olan %14’e yükselmişken, 2009’dan 2011’e kadar, dünya mali krizi ve ekonomik gerileme ile karanlığa gömüldüğünde Çin’in %9’dan fazla büyüdüğü açıklanmıştı. Bu yıl, son 25 yılda kaydedilen resmi büyüme rakamlarının en kötüsü olacak.
Çin’in gerçek büyüme oranı ne olursa olsun, az gelişmiş bir ülke olarak kalıyor. Eğer kişi başına düşen resmi GSYİH düşünülürse, 1.3 milyar insanın yaşadığı devasa ülke, dünya sıralamasının başlarında değil, 80. sırada, Dominik Cumhuriyeti ile aynı düzeyde. Son aylarda Batılı ekonomistlerin ve Batı piyasasının, Çin ekonomisinin sorunlarına bunca duyarlı olmasının nedeni, insanlığın %20’sini barındırması ve ekonomisinin, dünya ekonomisinin 2008 yılından itibaren karanlığa gömülmesini kısmen engellemesinden. Ayrıca küresel kârın yabana atılamayacak, gözardı edilemeyecek önemli bir bölümü Çin’de, Çin işçi ve köylüsünün sırtından gerçekleştiriliyor. Son olarak, hammadde vurguncuları doğal olarak, dünyada üretilen metallerin %40’ını ve diğer hammaddelerin %20’sini, hatta %30’unu tüketen bu ülkeden gelen en ufak bir haberle harekete geçiyor.
BU MAKALENİN TAMAMINI MESELE DERGİSİNİN ARALIK SAYISINDA OKUYABİLİRSİNİZ
Lutte de Classe Sayı 177, Temmuz – Ağustos 2016’dan çevrilmiştir