TÜİK Mart 2020 döneminde işsizlik oranının 0,9 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranı ve sayısının Covid-19’un yarattığı depremi yansıtmayacak kadar düşük olduğuna dikkat çeken DİSK-AR, ILO’nun Covid-19’un yarattığı istihdam kaybına ilişkin yöntemini kullanarak gerçek istihdam kaybını hesapladı.
TÜİK’in bir mucizeye imza atarak işsizliği düşürmeyi başardığını belirten DİSK-AR, istihdamda yaşanan büyük kayba rağmen TÜİK’in işsizliği düşürmesinin sadece teknik ayrıntı olduğunu, TÜİK yöntemiyle istihdam ve iş kaybının gerçek boyutlarını anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.TÜİK’in işsizlik hesaplama tekniğinin Covid-19 gibi bir salgın döneminin etkilerini yansıtmaktan uzak olduğunu savunan DİSK-AR, TÜİK’in yanlışlarını şöyle sırarladı:
“TÜİK araştırmanın yapıldığı referans haftasından geriye doğru 4 hafta içinde iş arayanları işsiz sayıyor. Oysa Covid-19 döneminde yaygın olarak işten çıkarma yerine kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği kullanılması nedeniyle milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda gözükecek. Bugüne kadar 3,5 milyon işçi için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldı ve 1 milyona yakın işçi ücretsiz izin ödeneği alıyor.
Öte yandan kısa çalışma ödeneği alamayan, kayıt dışı veya kendi hesabına çalışıp işsiz kalanların önemli bir bölümü ise Covid-19 nedeniyle iş arama eğiliminde olmadığından işgücü piyasası dışına çıktılar ve onlar da işsiz sayılmadı.
TÜİK verilerine göre işgücü son bir yılda 2 milyon 235 bin azalarak 32 milyon 339 binden 30 milyon 104 bine geriledi. İstihdam Mart 2019’dan bu yana 1 milyon 662 bin azalarak 27 milyon 795 binden 26 milyon 133 bine geriledi. İstihdamda olup iş başında olanlar 4 milyon 502 bin kişi azalarak 27 milyondan 22 milyon 505 bine düştü. İşbaşında olmayanların sayısı ise son 1 yılda 2 milyon 840 bin kişi arttı.”
ILO tarafından da kullanılan eşdeğer tam zamanlı istihdam kaybı yönetimini[1] kullanarak Covid-19 döneminde yaşanan istihdam kaybını, diğer bir ifadeyle geniş tanımlı işsizliği yeniden hesaplayan DİSK-Ar bulduğu sonuçları paylaştı.
TÜİK’in istihdamda olup işbaşında olmayanların sayısını ayrıca açıkladığını ancak ILO’nun Covid-19 nedeniyle çalışılmayan süreyi eşdeğer tam zamanlı istihdama dönüştürerek iş kaybı hesabı yaptığını belirten DİSK-AR bu yöntemle yapılan hesaplama sonucunda Mart 2019’a göre geniş tanımlı işsiz sayısının 6 milyon artarak 13 milyon 385 bine yükseldiğini belirledi. Böylece 33 milyon 966 milyon geniş işgücüne göre revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik (istihdam kaybı dahil) oranı da yüzde 39 olarak hesaplandı.
Raporun tamamına ulaşmak için >>>