Şiir incelemeleri, çözümlemeleri ile öyküleri ödül de alan, bu alanda yaptıklarıyla emek ve katkı ödülleriyle de taçlandırılan E. Bülent Yardımcı son çıkan kitabı Şiir Ne, Şair Kim’de daha çok şiir, estetik, imge ve şairlik kavramları üzerinden düşüncelerini paylaşmış okurla.
Kitap iki bölümden oluşuyor; ilk bölümde şiir ve şair üzerine çeşitli zamanlarda yazdığı yazılara, ikinci bölümde de Veysel Gültaş, Hüseyin Ferhad, M. Cevdet Anday, Süreyya Berfe, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Dinçer Sezgin ve H. H. Yalvaç’ın şiir kitapları üzerinden onlara dair düşüncelerine yer vermiş.
Şiirin şairin dünya görüşünden ve ele aldığı konuları içselleştirip dönüştürme yeteneğinden ve işçilik anlayışından ayrı düşünmenin hiç de doğru olmadığını savunuyor. Şairinden çıkmış bir şiiri ise yaydan fırlayan bir ok gibi hedeflediği neyse ona yöneldiğinden artık şairden bağımsız okurun duygularını dile getiren bir ortak söylem olduğunu ifade ediyor. Karşılık bulsun ya da bulmasın yayımlanmış bir şiirin okur nezdindeki yeri şairin ustalığı ve nasıl anlattığıyla orantılı olduğunu belirtiyor. Bir şair yine ona göre estetiği, işçiliği, imgeyi ve de sözcük ekonomisi gibi şiirin olmazsa olmazlarını ne kadar biliyorsa bunu düşüncesinin yongaları olan şiirlerde o kadar gösteriyor ve yetkinleşebiliyor.
Şiiri halkların yüzü olarak gören ve bunu sık sık dile getiren Yardımcı sanki içindeki şairin peşinden giderek onun düşüncelerine tercüman olmuş her yazıda. Adeta ince eleyip sık dokuyarak şiir ve şairlik konusunda olmazsa olmazların üzerinde durmuş; böylece en azından derdi şiir olanların dikkatini çekip dersler çıkarmalarını istemiş. Bence çok da iyi bir iş yapmış. Çünkü adını verdiği şairlerin şiir anlayışlarını, örneklediği şiirler üzerinden nesnel biçimde tanımlıyor. Yani bildiği, tanıdığı kişileri bile eleştiri oklarından mahrum etmiyor. Bu bölümde ele aldığı şairlerin kendinde bıraktığı iyi ya da olumsuz yanları kendi gerçeklik anlayışı ışığında aktarıyor. Nesnelliği elden bırakmaması onun bir başka özelliği demek bir abartı olmaz.
Bu yüzden bize düşen şiir ve şairlik, yani şiir ne, şair kim sorusuna E. Bülent Yardımcı’nın bakışını, yanıtlarını daha detaylı öğrenebilmek için kitabı edinip okumak olmalıdır. Çünkü şiir sevdalıları farklı bir sesten şiir/şair üzerine yazılar okumaktan keyif alacaktır bence…
E. Bülent Yardımcı hakkında
1953’te Mardin’de doğan, İzmir Kahramanlar İlkokulu’nu, Ankara Kurtuluş Lisesi’ni bitiren, AÜ DTCF Kütüphanecilik Bölümü’ndeki yükseköğrenimini yarıda bırakıp Ankara ve İzmirde banka memurluğu, eğitim uzmanlığı ve belediye meclisi üyeliği yaparak emekli olan E. Bülent Yardımcı çok yönlü biridir. Öykü ve yazıları Dize, Milliyet Sanat, Evrensel Kültür, Damar, E, Edebiyat ve Eleştiri, Edebiyat Gündemi dergilerinde yer aldı. Öpücük Sesi Yalnızlık, Şeytanın Boşluğunda Aşk , Kırmızı Hayatlar adlı öykü, Bir Kadının Düşlerinden Soyutlamalar adlı roman, Anlamı Okumak, Uzaklara İpekten Yolculuk adlı deneme kitapları bulunmaktadır.