Praksis dergisi Mayıs 2024’te yayınlanacak olan 65’inci sayısını kriz, yoksulluk ve kadın emeğine ayırdı. Editörlüğünü Coşku Çelik, Elif Karaçimen, Ezgi Doğru ve Melda Yaman’ın üstleneceği dergi için özetlerin 15 Haziran, yazıların ise 1 Ekim’e kadar gönderilmesi gerekiyor.
Derginin çağrı yazısı şöyle:
“Küresel, ulusal, yerel, kentsel, hane ölçeklerinde derin bir krizin içine sürüklendiğimiz zamanlardan geçiyoruz. Krizlerin arızi olgular olmadığını, aksine kapitalizmin asli bir unsuru olduğunu biliyoruz. Sermayenin içsel çelişkilerinin kristalleştiği uğraklar olarak krizler, aynı zamanda krizlerde berraklaşan yapısal çelişkileri aşmanın bir aracı olarak diyalektik bir işlev taşıyor. Kriz koşullarını sırtlanan ve bundan en çok zarar görenlerse kadınlar.
Kriz demek artan işsizlik demek, çok daha ağır şartlarda çalışmak zorunda kalmak demek, yaygınlaşan yoksulluk demek. Kapitalizmin tarihi bir yandan krizlerde en çok yoksullaşanların, en çabuk işten çıkarılanların yahut en ağır koşullarda çalışmak zorunda bırakılanların kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Bir yanda da artan işsizlik ve yoksulluk koşullarında kadınların hane içindeki yeniden üretim ve bakım yükünün katmerlendiğini gösteriyor. Zira kadınlar, hanenin ayakta kalmasını sağlamak üzere çeşitli stratejiler geliştirmek zorunda kalabiliyor. Dolayısıyla kadınların ücretli ve ücretsiz emeğinin krizlerde özellikle de işçi sınıfı hanelerinde, yaşamın yeniden üretimini sağlamada kritik bir işlev taşıdığını söyleyebiliriz.
Krizler, bu nedenle, hem sınıfsal eşitsizlikleri hem de toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini pekiştirici bir işlev taşıyor. Bu koşullar, aynı zamanda, kadınların mevcut eşitsizlikleri aşarak parçalamaya başlayacağı, sermayeye ve ataerkiye kaşı mücadeleyi örgütleyeceği yeni araçları ve olanakları da sağlayabilir.
Günümüzdeki krizin yükünün de kadınların omuzlarına yüklendiğini görüyoruz. Bu sayımızda ağırlaşan kriz koşullarının kadınların yaşamında sebep olduğu olumsuzlukları, kadınlara yüklediği ek yükleri, artan muhafazakârlaşmanın ve kadınlara yönelik saldırıların yarattığı etkileri, kadınların kriz koşullarıyla baş etme mekanizmalarını ve tüm bu koşulların kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı mücadelede yaratacağı yeni olanakları tartışmaya açmak istedik. Bu çerçevede, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, aşağıda başlıklarda / içeriklerde yazılarınızı bekliyoruz:
- Kriz ve toplumsal yeniden üretim
- Krizin politik iktisadı ve kadın emeği
- Kriz, sosyal politikalar ve kadın emeği
- Kriz ve kadın yoksullaşması
- Kriz ve kadın-doğa ilişkisi
- Kriz, muhafazakarlaşma ve kadın emeği
- Kriz ve kadınların ayakta kalma stratejileri
- Kriz ve sosyalist feminist mücadele
- Deprem, yeniden üretim ve kadın emeği
Sayı Editörleri
- Coşku Çelik: [email protected]
- Elif Karaçimen: [email protected]
- Ezgi Doğru: [email protected]
- Melda Yaman: [email protected]
- Özet gönderim için son tarih: 15 Haziran 2023
- Yazıların teslimi için son tarih: 1 Ekim 2023
- Sayı çıkış tarihi: Mayıs 2024