Bu yıl “Değişen Toplum, Dönüşen Kütüphaneler” teması çerçevesinde düzenlenen 55. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen birbirinden ilginç etkinlikler arasında öne çıkanları Mesele okurları için derledik.
İSTANBUL ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, hafta kapsamında atölyeler, küratörlü sergi gezileri ve panellerden oluşan güzel bir program hazırlamış. 55. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen “Kitap Tutacağı Atölyesi”, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün rehber eşliğinde gezilmesi ile başlıyor. Koleksiyonlar ve özel eserler bölümü hakkında bilgi alan katılımcılar, ardından ytong ve tahta parçaları gibi malzemeler kullanarak, kişiselleştirilebilir kitap tutacakları tasarlıyor. Atölye, 26 Mart Salı günü saat 16:00’da gerçekleştiriliyor.
“Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesinden Bir Kesit” sergisini, küratörler Dilara Tekin Gezginti ve Eda Özgener ile gezme imkanı sunan tur, 27 Mart Çarşamba günü saat 18:30’da başlıyor. Tur kapsamında katılımcılar, Meşrutiyet Caddesi’nden bir kesite, özellikle de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi binaları arasına odaklanan sergi hakkında detaylı bilgi alma, Pera’nın çok katmanlı kimliğini, mekânsal üretimler ve sanal gerçeklik teknolojileri aracılığıyla deneyimleme imkanı buluyor.
Mimar Mehmet Kütükçüoğlu ve mimarlık tarihçisi Yavuz Sezer, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yöneticisi Gülru Tanman moderatörlüğünde bir panel gerçekleştiriyor. Panel kapsamında Mehmet Kütükçüoğlu, “Kütüphaneler ve Kültür Mekânları” başlıklı bir konuşma yaparken, Yavuz Sezer de “19. Yüzyıl İstanbul’unda Kütüphane Meselesi” başlığını ele alıyor. Etkinlik, 28 Mart Perşembe günü saat 18:30’da başlıyor. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen tüm etkinlikler ücretsiz ve rezervasyon alınmamaktadır.
SALT
SALT’ın 55. Kütüphane Haftası için hazırladığı programlar, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Zuhal Yonca Odabaş’ın “Ayrıcalıklı Mekânlardan Yaşam Alanlarına” başlıklı konuşmasıyla başlıyor. Kütüphanelerin zaman içerisindeki dönüşümüne odaklı konuşmada, sınırlı bir kesimin kaynaklarından yararlandığı içe kapalı mekânlardan çeşitli bilgi alanları ve disiplinleri harmanlayan yaşam alanlarına geçişin önemi değerlendirilecek. Herkesin katılımına açık olan programın dili Türkçe. 27 Mart Çarşamba günü saat 19.00’daki etkinlik SALT Galata, Atölye IV’te gerçekleştirilecek.
SALT’ın grafik tasarım ve görsel iletişim tasarımı öğrencilerine yönelik düzenlediği “Kitap Kapağı Tasarımı Atölyesi”nin tarihi ise 29 Mart Cuma. Saat 10.00-17.30 arasında SALT Galata Atölye II-III’te gerçekleştirilecek olan etkinliğin yürütücüsü Utku Lomlu metni anlama, yorumlama ve fikre dâhil olma süreçleri üzerinden içeriğe uygun görsel karşılıkların geliştirilmesini anlatacak. Katılımın 12 kişiyle sınırlı olduğu etkinlikte katılımcılardan InDesign programına hâkim olmaları ve dizüstü bilgisayarlarını yanlarında getirmeleri beklenmektedir.
Hafta kapsamında gerçekleştirilecek olan etkinlikler arasında bir de film gösterimi yer alıyor. Yarım yüzyılda 42 belgesel üreten efsanevi yönetmen Frederick Wiseman’ın “Ex Libris: The New York Public Library [Ex Libris: New York Kent Kütüphanesi] (2017)” filmi 30 Mart Cumartesi günü saat 11.00’de SALT Beyoğlu, Açık Sinema’da gösterilecek. Filmi, çok yönlü ve katmanlı hizmetleriyle New York’un en önemli kamu kurumlarından biri olan Kent Kütüphanesi’nin işleyişine odaklanıyor. Manhattan’tan Bronx ve Staten Island’a uzanan 92 merkezinde bilgiye erişim sağlayan kurum, toplumun her kesimine yönelik eğitim olanakları sunuyor. Richard Dawkins, Elvis Costello, Patti Smith ve Ta-Nehisi Coates gibi davetli konuşmacıların sunumlarından kesitler içeren film, kütüphanenin direktörü Anthony Marx’ın dijitalleştirme süreçlerine ilişkin yönetim kurulu toplantıları ve görme engelli çocukların Braille alfabesi derslerinden görüntüleri bir araya getiriyor. Kurumun karşılaştığı bütün zorluklara karşın eğitim ve kültür değerlerini koruma gayretlerine ışık tutuyor. Gösterimin ücretsiz olduğunu ve rezervasyon alınmadığını hatırnlatalım.
TESAK
Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK) 55. Kütüphane Haftası dolayısıyla “Osmanlı Kitap Kültürü” temasıyla Kitabiyat Söyleşilerine yer verecek. Şehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berat Açıl ve Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Filiz Dığıroğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı TESAK Kitabiyat Söyleşisinde Osmanlı kitap kültürü ele alınacak. 55. Kütüphane Haftası’na denk gelen ve 5 Nisan Cuma saat 18:30’da başlayacak bu söyleşiye katılım 25 kişiyle sınırlı ve başvuru için [email protected]’a mail atmak yeterli.