Hakkımızda

Değerli Mesele dostu,
Basılı yayın hayatına Aralık 2016 itibarıyla son veren Mesele Dergisi, 1 Ocak 2017’den bu yana mesele121.org adresinde yayınına devam ediyor.
Neden mesele121?
Çünkü 10 yıl boyunca kesintisiz her ay yayınlanan Mesele 120. sayısı ile matbaalara veda etti ve internet 121. sayımız oldu.
Mesele’de amacımız kitaplar üzerinden Türkiye’yi ve dünyayı tartışmak ama sadece kitapla sınırlamıyoruz tabii ki…
Öncelikle “Sözümüz” var. Söyleyecek bir şeyiniz yoksa yayıncılık yapmanın da anlamı kalmıyor…
Sizin sözünüz de bizim için çok değerli… Hakemli dergi olmasak da belli kriterlerimiz var. [email protected] adresine gönderdiğiniz tüm yazıları okuyoruz, değerlendiriyoruz.

Bu yıl on birincisi gerçekleştirilecek olan Engelsiz Filmler Festivali, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75. yılına özel olarak, programına “İnsanlık Onuru” film seçkisini ve Herkes İçin İnsan Hakları forumunu ekledi.

Puruli Kültür Sanat tarafından bu yıl on birinci kez gerçekleştirilecek Engelsiz Filmler Festivali, 20-26 Ekim tarihleri arasında Ankara’da Paribu Cineverse ANKAmall, Goethe Institut ve 4-5 Kasım’da Eskişehir’de Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında izleyici ile buluşacak. 14 filmin yer aldığı Kısa Film Yarışması ise tüm Türkiye’den 20-26 Ekim tarihleri arasında www.muvi.com adresinden çevrim içi olarak takip edilebilecek. İzleyiciler Goethe Institut Ankara ve Eskişehir Cinema Pink Kanatlı AVM’deki tüm gösterim ve etkinliklere ücretsiz olarak erişebilecek.

Ken Loach’un “Parmak İzi”

Festivalin yeni bölümü “Parmak İzi” sinema tarihine iz bırakan sinemacıları izleyicileriyle buluşturuyor. Seçkinin ilk konuğu, dünya sinema tarihinin yaşayan en büyük ustalarından sayılan İngiliz yönetmen Ken Loach olacak. Ken Loach’un bu yıl Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında dünya prömiyerini gerçekleştiren son filmi “Umudunu Kaybetme / The Old Oak” Ankara’da ilk kez izleyiciyle buluşurken, seçkideki diğer filmler Loach’un sinema dünyasına adını duyurduğu başyapıtlarından 1969 yapımı “Kerkenez / Kes” ve “Yağan Taşlar / Raining Stones” olacak.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/rMT02HIfPFg?si=CGILfTZfVgdpZokb” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Eski Bir Mesele, Yeni Bir Bölüm “İnsanlık Onuru”

Festival, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75. yılında, bu yıla özel “İnsanlık Onuru” bölümüyle insan hakları sorunlarına odaklanan bir film seçkisi sunuyor. Bölüm, adını bildirinin maddelerinde öne çıkan “insanlık onuru” teriminden alırken, her bir bireyin ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlara eşit ve özgür erişim hakkına odaklanıyor.  İnsanlık Onuru Kısa Film Seçkisi’nin hemen ardından Selen Doğan (İletişimci ve Engelli Hakları Savunucusu), Gökçer Tahincioğlu (Gazeteci) ve Bülent Tekin’in (Türkiye Sağırlar Milli Federasyon Başkanı) katılacağı Herkes İçin İnsan Hakları isimli forum düzenlenecek. Forum’da, 75 yıl önce ilan edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden yola çıkarak, eşitliğe ve eşitsizliğe, adalete ve adaletsizliğe bugün nereden baktığımız tartışılacak.

“Kaleydoskop” ile farklı renklere yolculuk

Festival, Kaleydoskop seçkisiyle farklı kültür ve coğrafyalardan insan hikayelerini konu edinen ve birçok festivalden ödül alan filmleri izleyici ile buluşturacak. Dünya sinemasının son dönemde öne çıkan yapımlarının sizlerle buluşacağı bu bölümde:

Kore-eda Hirokazu’nun 2023 Cannes Film Festivali’nden Kuir Palmiye ve En İyi Senaryo ödüllü yeni filmi “Canavar – Monster”

Norveçli yönetmen Ole Giæver’ın birçok uluslararası festivalden ödülle dönen filmi “Dereler Özgür Aksın – Let the River Flow”

Hollandalı yönetmen Aaron Rookus imzalı “Hoşçakal Yabancı – Goodbye Stranger” ve

Kürt asıllı Alman yönetmen Ayşe Polat’ın 42. İstanbul Film Festivali’nden Altın Lale ödüllü filmi “Kör Noktada – In the Blind Spot” yer alıyor.

“Çocuklar İçin” Büyülü Bir Serüven

Festival takipçilerinin azımsanamayacak bir kısmını oluşturan çocuk izleyicileri, renkli dünyalarda birbirinden farklı serüvenlere çıkartacak olan “Çocuklar İçin” seçkisinde dört animasyon film bulunuyor.

Augusto Schillaci’nin yönettiği ve senaryosunu yazdığı Atlıkarınca (La Calesita), Madeleine Homan’ın yönettiği ve senaryosunu yazdığı Kürk (Fur), Britt Raes’in yönettiği ve senaryosunu yazdığı Luce ve Kaya (Luce and the Rock), Thorsten Drößler’in Manuel Schroeder ile birlikte yönettiği ve senaryosunu yazdığı Paolo’nun Mutluluğu (Paolo’s Happiness) filmlerinden her biri otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve genç izleyicilerin de rahatça izleyebilmeleri için loş bir salonda ve yüksek olmayan ses seviyesinde (Otizm Dostu Gösterim) gösterilecek. İzleyiciler yanlarında yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve salon içinde diledikleri gibi hareket edebilecekler.

Çocuklar İçin “Canlandırma Atölyesi”

Festivalin “Çocuklar İçin” bölümü kapsamında çocukların kendi yarattıkları karakterler ve öykülerle, canlandırma film denemeleri yaptıkları bir atölye çalışmasına yer verilecek. 9-12 yaş grubundan sinema meraklılarını canlandırma sanatıyla tanıştıracak ve katılımcıların kendilerini ifade etmelerini sağlayacak atölye, canlandırma sanatçısı Deniz Öcal tarafından 24 Ekim Salı günü 12:00-16:00 saatleri arasında Goethe-Institut Ankara’da gerçekleştirilecek. Kontenjanın 12 katılımcıyla sınırlı olduğu atölye için engelsizfestival.com adresindeki “İletişim – Bize Ulaşın” kısmından bilgi almak mümkün olacak.

Yazar

Verified by MonsterInsights