Bağımsız müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturdukları Olta Dayanışma, dördüncü albümünü dinleyici ile buluşturdu. "Umut denizine atılmış bir olta" mottosuyla yola çıkan müzisyenlerin oluşturduğu albümün tüm gelirleri, daha önceki üç dayanışma albümünde olduğu gibi, pandemi sürecinde işsiz kalan müzisyenlere, müzik ve sahne emekçilerine dağıtılacak.
Lady Gaga’dan Parajanov'a saygı
Ünlü şarkıcı Lady Gaga’nın son parçası “911” in video klibi, Ermeni yönetmen Sergey Parajanov'un 1969’da çektiği ve Sayat Nova’nın hayatını konu ettiği ‘Narın Rengi'nden esinlendi.
“Şarkılara Mektuplar”ın çağrısı yaşama hakkı için
Sözün, mektuplaşmanın ve müziğin iyileştirici, birleştirici ve dönüştürücü gücüne inanan bir paylaşım ve açık üretim alanı olarak müzisyen Banu Kanıbelli ve yazar Eylem Ejder tarafından kurulan Şarkılara Mektuplar, yeni mektup çağrısını en temel hak olan yaşama hakkı için yaptı.
Ciwan Haco'nun efsanevi Qamişlo konseri restore edildi
Ciwan Haco’nun 1992 yılında Rojava’nın Qamışlo kentinde bir evde verdiği küçük konserin görüntü ve ses kayıtları Red Music tarafından restore edilerek yeniden yayımlandı.
Erivan Radyosu arşivindeki klamlar kitaplaştırıldı
Alman - Kürt Kültür Enstitüsü (Deutsch Kurdisches Kultur Institut) ve Kurdisches Musik Und Kulturerbe E.W. (KMK), 4 ciltten oluşan "Stranên Arşîva Radyoya Êrîvanê" kitap setini yayımladı. Derlemesi ve tekst sözlerini sanatçı Cewad Merwanî'nin yaptığı kitapta, 915 şarkının sözleri ve notaları bulunuyor.
İstanbul Müzik Festivali, "Müzisyen Destek Fonu"nu hayata geçiriyor
İstanbul Müzik Festivali, herhangi bir kurumda kadrolu olarak çalışmayan ve COVID-19 salgını nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalan profesyonel müzisyenlere, dijital platformlarda performans imkânı sağlayarak destek olmayı amaçlıyor.
Oslo World, dünyanın ilham verici şarkılarını haritaya sığdırdı
Oslo World Müzik Festivali, dünyanın dört bir yayındaki festivallerden 20'şer şarkılık çalma listelerini paylaşmalarını istedi. İlk aşamada 62 festivalin paylaştığı şarkı listelerini bir haritada toplayan Oslo World bu haritayı müzikseverler ile paylaştı. Heridada Türkiye'den İstanbul Caz Festivali yer aldı.
Şarkılarıyla Kürdistan Yahudilerinin ölen dili: Lişan Didan
Van Gölü’nden Urmiye Gölü’ne olan bölgede Kürtçe, Ermenice, Farsça, Süryanice, Arapça ve Türkçe’den başka bir de Yahudi dili yüzyıllarca konuşuldu: Lişan Didan.
Ma Music Akademisi, üçüncü yılını kutluyor
Anadilde müzik eğitimi ihtiyacını karşılamak üzere yola çıkan Ma Music Akademisi, 3’üncü yılını düzenlenecek etkinlikle kutlayacak. Akademinin Koordinatörü Şêrko Kanîwar, çalışmalarını Diyarbakır’dan diğer kentlere taşımayı amaçladıklarını söyledi.
On dilli Renkler ve Sesler Korosu, meydanlara iniyor
Çalışmalarında dezavantajlı gruplarla öncelik veren sanatçı Yeliz Güzel, dört yıl önce kurulan Barış korosu'nun Renkler ve Diller konserinden yola çıkarak şimdi de Renkler ve Diller korosu'nu kurdu. 10 dilde şarkılar söyleyen koro 7 ve 8 Mart’ta kadınlarla birlikte meydan konserleri düzenleyecek.
"Linç kültüründen bıktım, cahille sohbeti kestim"
Müzisyen Ceylan Ertem, ikinci cover albümünü dinleyicilerinin beğenisine sundu. Âşık Mahzuni Şerif’in türkülerinin karanlık bir yanı olduğunu söyleyen Ertem, “Dargın Mahkûm'u hem bu sebeple hem de düşünceleri yüzünden hapsedilen şairler, yazarlar, gazeteciler ve âşıklar için yorumlamak istedim" dedi.
Kalben: Artık bir erkek gibi düşünmek istemiyorum
"Kadınların savunma taktikleri" serisinin altıncı bölümünde, müzisyen Kalben gençliğinde "kadın olmaktan utanan" biri olarak yeni yeni kadın kimliğiyle barıştığından bahsediyor.
"Nadasa bırakılan toprak verimini arttırır"
Yeni albümü TOV ile dinleyicilerin karşısına çıkan Rewşan Çeliker, "Her daim üretmek zorunluluğu bir zaman sonra monotonluğu da getirebilir. Nadasa bırakılan toprak, kendi verimini arttırır" diyor.
Beyoğlu'nun tarihine tanıklık eden "Lale Plak" kapanıyor
Yıllarca müzisyenlerin ve sanatseverlerin uğrak noktası olan Lale Plak'ın Beyoğlu'nda bulunan butik tarzı dükkanı kapanıyor. Dükkanın sahibi Hakan Atala, twitter'dan yaptığı açıklamada "13 Mayıs 1954 günü başlayan serüvenimiz, 31 Aralık 2019 günü sona eriyor" açıklamasını paylaştı.
MA Müzik'ten 'Şarkılardan Köprü Yaptık' kitabı
MA Müzik, Kürtçenin Kurmanci, Kirmançki ve Sorani lehçesi ile Ermenice ve Türkçe 25 şarkının bulunduğu "Şarkılardan Köprü Yaptık" kitabı hazırladı. MA Müzik Akademisi Koordinatörü Şêrko Kaniwar, müzikle haklar arasında bir köprü kurmayı amaçladıklarını söyledi.
Dengbejliğin UNESCO listesine alınması için kampanya
Kürt sözlü edebiyatının günümüze taşınmasında önemli rolü bulunan dengbejliğin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, Change.org adlı internet sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı. Kampanya Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Almanca ve İtalyanca olmak üzere 5 dilde başlatıldı.
Güncel siyasetin gölgesinde ilk Kürtçe opera
Tosca, yönetmen Celil Toksöz’ün (RAST Tiyatrosu), Diyarbakır Şehir Tiyatrosu (bugünkü adıyla Amed Şehir Tiyatrosu) oyuncu, şarkıcı ve müzisyenleri ile işbirliği içinde ürettiği ikinci güçlü uluslararası prodüksiyon. 2012 tarihli Hamlet adaptasyonunda olduğu gibi, Toksöz bir kere daha, doğduğu ülkede baskı altına alınmış olan Kürt dili ve müziğini sahnenin merkezine alıyor.
Murat Meriç, çilingir sofralarının eşlikçisi şarkıları yazdı
Murat Meriç yeni kitabı “Hayat Dudaklarda Mey”de sofralara hayat katan şarkıların bilinmeyen hikâyelerini anlatıyor. 213 şarkı ve türkünün hikâyesi; Zeki Müren’den Erkin Koray’a, Alpay’dan Hakkı Bulut’a, Selahattin Pınar’dan Duman’a, müzik dünyasının birçok değeriyle “Hayat Dudaklarda Mey”de okuyucuyla buluşuyor.
Gomidas doğumunun 150. yılında görkemli bir konserle anıldı
1869'da Kütahya'da doğan ve 1935'te Paris'te hayatını kaybeden besteci, derlemeci, etnomüzikolog Gomidas için Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen konserde çok sayıda sanatçı sahne aldı. Salonun tamamen dolduğu gecede Osman Kavala'ya da selam gönderildi.
Bashar Murad: Cinsiyet sınırlarını silikleştiren Filistinli şarkıcı
İster gelinlikle sahneye çıkarak isterse de LGBT meseleleri hakkında şarkılar söyleyerek olsun, Filistinli şarkıcı Bashar Murad risk almaya oldukça alışkın. Filistin’de yaşayan bir Arap olarak, sürekli içinde yaşadığı toplumun muhafazakar unsurlarıyla mücadele halinde olduğunu söylüyor Bashar.
Nazım, Veysel ve Shakespeare'in müziğini besteliyor
Türkiye kökenli bir ailenin Berlin'de doğup büyüyen müzisyen kızı Defne Şahin, ilk albümü 'Yaşamak'ta Nazım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkılara yer verdi. Şahin, New York'ta çıkardığı ikinci albümü “Unravel”da ise Shakespeare ve Emily Dickinson şiirlerinden bestelediği parçaları seslendirdi.
“Bugün tam da o gün”
Jennifer Leitham, 45 yıldır müzik sektöründe olan bir caz müzisyeni. 10 tanesi kendisinin olmak üzere 130’dan fazla albümde çalan Jennifer, bir trans olarak bu sektörde olmayı video-röportajda anlattı. İşte “Daha yakın durdukça daha fazlasını yapabiliriz. Duvarlar alçalıyor. Ortaya çıkmaktan sakınmayıp dostlarımıza elimizi uzatarak değerimizi göstermemiz gereken bir gün olsaydı işte bugün tam da o gün olurdu” diyen Jenifer’ın hikâyesi.
Bir yol, bir kayboluş ve bir yeniden yaradılış hikâyesi: Mavi
Gençlik yıllarından beri kendisine eşlik eden Halikarnas Balıkçısı'nın kitabı Mavi Sürgün’den ilham alan piyanist ve besteci Sabri Tuluğ Tırpan’ın “Mavi” isimli eserinin dünya prömiyeri 15 Mart’ta yapılacak.
Müziğimizde bir dönüm noktası: Nazım Türküsü
Zülfü Livaneli'nin 1978 tarihli albümü "Nazım Türküsü" yeniden plak formatında yayınlandı. Albüm hem çıktığı yıllarda büyük yankı uyandırmış hem de aradan geçen zamana rağmen etkinliğini sürdürmüş olması özelliğiyle, müziğimizin kilometre taşlarından, önemli dönemeçlerinden birisi olarak görülüyor.
Mıgırdiç Nagaş Diyarbakır’dan sesleniyor: “Adem’in tutsak çocukları, bu dünyanın kölesi olmayın!”
Posta yoluyla evime gelen bir paketi açtığımda içinden Almanca bir mektup, üç dilde (Ermenice/İngilizce/Almanca) yazılmış bir kitapçık ve kitapçığın arka kapağına yerleştirilmiş bir CD çıktı. Mektubu ve kitapçığı sonra okuyabileceğimi düşünerek CD’yi dinlemeye başladım.
Sesin Sınırlarötesi İşlevselliği: Erivan Radyosu Kadınları
Sesin işlevselliği yalnızca coğrafi sınırların ötesine ulaşan bir aşkınlığı değil; inançların, toplumsal cinsiyetin, zamanın ve mekanın sınırlarının ötesine de geçen bir aşkınlığı içeriyor. Kürt coğrafyasında yoğun bir şekilde dengbêjlik ve çîrokbêjlik geleneğine rastlanması elbette tesadüf değil. Bahsi geçen aşkınlığa dahil.
Başarısız Cumhuriyet’in Klasiği
Yüzlerce bağlamadan oluşan bir orkestranın Beethoven’ın 9. Senfonisi’ni çalması nasıl bir yanılsamaysa Dadaloğlu’nun bir türküsünün armonilendirilerek klasik müzik orkestrası ile çalınması o denli bir yanılsamadır. Ruhi Su’nun türküleri arya biçiminde seslendirmesi, Anadolu Rock akımının türküleri “rocker tarzı”nda çığırması aynı yanılsamanın başka başka suretleridir ve ancak Japonya’da on bin kişilik koroların 9. Senfoni’yi seslendirmesindeki “ilginçlik” ile yarıştırılabilirler.