Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından yayınlanan “COVID-19 Pandemisi Sürecinde Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları İzleme Raporu”, pandemi döneminde toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler ve hak ihlallerinin derinleşerek arttığını ortaya koyan çalışmaları görünür kılmayı amaçlıyor.
Pestisit zehirlenmeleri 30 yılda 15 kat arttı
1990’da yıllık yaklaşık 25 milyon olan pestisit zehirlenmesi sayısı, 2020’de 385 milyona yükseldi. Bu yükselişin nedeni, 30 yıl içerisinde pestisit kullanımının dünya genelinde yüzde 81 artmış olması.
2021'in "en önemli siyasi riskler" haritasında Erdoğan da var
Eurasia Group En Önemli Siyasi Riskler 2021 raporunda, Biden’ın meşruiyetinin sorgulanması ve COVID-19 pandemisinin ekonomik etkilerinin uzamasının yanı sıra Türkiye'nin dış politikası da en önemli riskler olarak yer aldı.
MEDAR, yerel medyada kadın gazeteciler raporunu yayınladı
Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR) Etkiniz’in desteğiyle birlikte, yerel medyada faaliyetlerini sürdüren kadın gazetecilerin mesleki tecrübelerini inceleyen “Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli bir kalitatif (nitel) araştırma gerçekleştirdi.
Kutuplaşma: CHP'lilere göre arttı, AKP'lilere göre hep vardı
Bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları 2020” araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yarısı Türkiye’de görüş ayrılıklarının arttığını düşünürken bu düşüncedekilerin dağılımı ilginç bir sonuç ortaya koyuyor. CHP'lilerin yüzde 70'i günümüzde görüş ayrılıklarının arttığını ifade ederken, AKP'lelerin büyük bölümü ise görüş ve davranış farklarının hep var olduğu görüşünde.
81 ilin cinsiyet eşitliği karnesi açıklandı: En yüksek not "geçer"
TEPAV tarafından hazırlanan Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde 81 ilin ortalama skoru, 0,471 olarak açıklanırken en eşitlikçi il Muğla, cinsiyetler arası eşitsizliğin en fazla olduğu ili Muş oldu. Eşitsizlik sıralamasında Muş’u Bingöl, Bayburt, Şırnak, Batman, Bitlis, Kırıkkale, Siirt, Çankırı ve Erzurum takep etti.
ILO: COVID-19 ücretlerin düşmesine neden oluyor
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan yeni rapora göre, resmi verilerin mevcut olduğu ülkelerin üçte ikisinde, 2020 yılının ilk yarısında COVID-19 küresel salgını nedeniyle aylık ücretler düştü veya daha yavaş arttı; öte yandan, krizin yakın gelecekte ücretlerin düşmesi yönünde çok büyük baskı yaratabileceği öngörülüyor.
IPCC’nin “Arazi Özel Raporu" Türkçeye kazandırıldı
Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin “Arazi Özel Raporu”, TEMA Vakfı tarafından Türkçeleştirildi. Alanında hazırlanmış en kapsamlı bilimsel çalışma olarak gösterilen rapor, iklim değişikliği etkilerinin en şiddetli hissedileceği Akdeniz kuşağı ile ilgili önemli bulgular sunuyor.
Toplumun yarısına göre iklim krizi virüsten daha tehlikeli
İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından üçüncü kez gerçekleştirilen “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020” araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Anket çalışmasının sonuçlarına göre; Türkiye’de her iki kişiden biri iklim krizinin virüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor.
"Zengin ülkeler" arasında en mutsuz çocuklar Türkiye'de
UNICEF'in yaptığı bir araştırmaya göre hayatından memnun olan 15 yaşındaki çocukların oranının en düşük olduğu ülke Türkiye. Sıralamada birinci olan Hollanda'da bu yaştaki çocukların yüzde 90'ı hayatından memnun.
ABD'de milyarderler servetini katladı, işsizlik rekor kırdı
ABD'de koronavirüs sebebiyle 90 yılın en yüksek işsizlik oranına ulaşılırken ülkedeki milyarderler servetlerini artırmaya devam etti. Milyarderlerin toplam serveti 3 ayda 584 milyar dolar artarak 3 trilyon 531 milyar dolara yükseldi.
Sansür ve baskı, Türkiye'de iki ayrı medya gerçekliği yarattı
Center for American Progress'in raporuna göre Türkiye'de iki eğilim Erdoğan’ın medyayı denetimi altına alma çabalarına balta vuruyor: ilki medyaya duyulan güvensizliğin derin boyutlarda artması, ikincisi de halkın haberleri edinme şekillerinde görülen ayrışma.
BİSAM: Açlık sınırı bir yılda yüzde 18,3 arttı
Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarını Mayıs ayında 2.394 TL olarak hesapladı. BİSAM'dan yapılan açıklamaya göre, açlık sınırı bir yılda yüzde 18,3 artış gösterdi. Aynı ayda yoksulluk sınırı ise 8.282 TL oldu.
Mor Çatı: Salgın kadınların durumunu daha da güçleştirdi
Mor Çatı, “Koronavirüs ve erkek şiddeti” başlıklı Mayıs ayı raporunu açıkladı. Raporda halihazırda devam eden sorunların tekrarlanmasında salgının bir bahane olarak kullanılmasının yanı sıra salgının kadınların içinde bulundukları koşulları daha da güçleştirdiğine dikkat çekiliyor. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:
2019'da kültürel istihdam yüzde 2,6 azalarak 631 bin kişi oldu
Türkiye'de kültürel istihdam 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 631 bin kişi oldu. 2019'da kültürel istihdamın yüzde 53,2'sini erkekler, yüzde 46,6'sını kadınlar oluşturdu.
İstanbul'da yoksul hanelerin yarısında düzenli gelir yok
İstanbul Kent Yoksulluğu Araştırması’na göre, hanelerin yüzde 28,1’i dörtten fazla kişiden oluşuyor. Yüzde 47,3’ü düzenli gelire sahip değil. Yüzde 92,6’sı, borçlanmadan ekstra 1.000 TL’lik bir harcamayı karşılayabilecek durumda değil. Hanelerin yüzde 83’ünde gelir getiren tek bir kişi bunuyor.
DİSK Basın-İş'ten 'Pandemi ve Gazetecilik' Raporu
DİSK Basın-İş Sendikası, yaptığı görüşmeler ve çeşitli incelemeler sonucu örgütlü olduğu sektörlerde Covid-19 salgının etkilerine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporun sonunda basın yayın sektöründe çalışanlar için hazırlanmış olan anketin sonuçlarına da yer verildi.
Türkiye ilk kez "otokrasi" olarak sınıflandırıldı
Bertelsmann Vakfı'nın Dönüşüm Endeksi‘nde Türkiye, "ılımlı otokrasi" olarak sınıflandırıldı. Raporda 137 ülke arasında 77’nci sırada gelen Türkiye için "de facto diktatörlük" nitelendirmesi yapıldı.
Türkiye basın özgürlüğü listesinde 154. sırada
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde bu yıl 180 ülke arasında 154'üncü sırada yer aldı. Raporda Türkiye'de internet üzerinden sansürün arttığı vurgulanıyor.
Oxfam: Koronavirüs sebebiyle yarım milyar kişi daha yoksullaşabilir
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın yayınladığı “Yoksulluk Değil, Onurlu Bir Yaşam” raporunda, Koronavirüs salgını dolayısıyla gelişmekte olan ülkelere acil yardım yapılmaması durumunda, yarım milyar kişinin daha yoksulluğa itilebileceği belirtildi.
Mart'ta 14'ü koronadan olmak üzere 113 işçi yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2020’nin Mart ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre Mart 2020'de 14’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 113 işçi yaşamını yitirdi.
Genel İş Raporu: 65 yaş üstü nüfusun yüzde 17'si yoksul
Genel İş Sendikası tarafından hazırlanan bir rapora göre Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun yüzde 18,2’si evde tek başına yaşayor ve yoksullukla mücadele ediyor. Raporda 65 yaş ve üzeri bu kesimin gereksinimlerinin nasıl karşılanacağı belirlenmeden eve hapsedilmesinin büyük mağduriyet yarattığı belirtiliyor.
İTO: İstanbul’da kamu hastanelerindeki hasta sayısı 2 binin üzerinde
İstanbul Tabip Odası, 30 Mart 2020 günü itibarı ile İstanbul’daki kamu hastanelerinde kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen hasta sayısının 2 binin üzerinde olduğunu açıkladı.
DİSK-AR’ın “Emek Araştırmaları” e-kitap formatında yayınlandı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan “Emek Araştırmaları (2016-2019)” başlıklı çalışma e-kitap formatında yayınlandı.
Dünyayı zehirleyerek milyarlarca dolar kazanıyorlar
Tarımda kullanılan kimyasallara ilişkin 2018 satışlarını inceleyen Unearthed ve Public Eye yayın kuruluşları, dünyanın önde gelen tarım kimyasalı şirketleri satışlarının %35’ini, insanlara, hayvanlara veya ekosisteme ”yüksek düzeyde zararlı pestisitler (YZP)” olarak sınıflandırılmış pestisitlerin oluşturduğunu açıkladı.
Sanat Meclisi, Şubat ayı hak ihlalleri raporunu yayınlandı
Ülke savaş içinde, sanat sözünü söylemeye çalışıyor, iktidar ise yasaklarla onun yolunu kesmeye çalışıyor. Konser yasaklarından hapis cezalarına sanatın önünde engeller yığılırken bu ay bir sanatçının cenazesi bile yasaktan nasibini aldı. İşte Şubat 2020’de sanat alanının başına gelenler:
"Türkiye bu yıl da özgür değil"
Merkezi Washington’da bulunan ve demokrasi, insan hakları ve siyasi özgürlüklerin teşvik edilmesini amaçlayan düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) “Dünyada Özgürlükler 2020” raporunu açıkladı.
Yanındayız Derneği ilçe bazında Cinsiyet Eşitliği Endeksi oluşturacak
Yanındayız Derneği, İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği yaparak Türkiye genelinde nüfusu 100 bin ve üzerindeki 233 ilçenin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ni oluşturacak. "İlçe Düzeyinde Cinsiyet Eşitliği Endeksi" projesinin uzmanlar atölyesi gerçekleştirildi.
Sanat Meclisi, Ocak ayı sanatta hak ihlalleri raporunu yayınladı
Sanat Meclisi Ocak ayı *Sanatta Hak İhlalleri Raporu"nu yayınladı. Sanat alanında emekçi kıyımından konser engellerine ve hücre cezalarına kadar bir dolu saldırının yaşandığı Ocak 2020’de işte sanat alanının başına gelenler:
2019’da Türkiye’nin ifade özgürlüğü karnesi
Susma Platformu, Ocak-Kasım 2019 döneminde sanat ve medya alanlarında yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerini aktardığı üçüncü yıllık Türkiye’de Sansür ve Otosansür Raporu’nu ve genel kurul toplantısını Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen bir etkinlikle kamuoyuyla paylaştı.
Kadıköy "orta"yla geçti, Bağcılar sınıfta kaldı
KA.DER’in kadınların temel haklarını gündelik hayatta kullanmalarına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı “Kapsayıcı Belediye Yönetişim Karnesi” tanıtıldı. 1000 üzerinden not verilen karne için pilot olarak seçilen Bağcılar Belediyesi ancak 125-250, Kadıköy Belediyesi ise 500-625 aralığında puan aldı.
Kadınlar, iş hayatında "erkek gibi" davranmak zorunda
İş gücünün yarıdan fazlasının kadın olduğu bilinen kültür-sanat sektöründeki kadın profesyonellerin ihtiyaç ve isteklerini ortaya çıkarmak için British Council tarafından hazırlanan "Kültürde Kadın Gücü" araştırmasına göre toplumsal cinsiyet bakış açısından ele alındığında, kadınların yüzde 40'ı sektörde kadın olmanın zorluğuna dikkat çekerken, yüzde 25'i de mesleki hayatında bazen ‘erkek gibi davranmak’ zorunda kaldığını kabul ediyor.
İş cinayetlerinde ölen göçmen ve mülteci sayısı artıyor
İSİG Meclisi, Temmuz ayı iş cinayetleri raporunda göçmen/mülteci iş cinayetlerinde yaşanan artışa dikkat çekti. 2019’in ilk yedi ayında 70 göçmen/mülteci işçinin yaşamını yitirdiğini belirten İSİG Meclisi’nin tespitlerine göre Ölen işçilerin büyük bölümünü Suriyeli ve Afganistanlılar oluşturdu.
Kültürel istihdamının yarısını kadınlar oluşturdu
TÜİK 2018 yılı için Kültürel İstihdam verilerini açıkladı. 2018 yılında kültürel istihdam bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artarak 648 bin kişi oldu. Kültürel istihdamın yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu. Toplam istihdamın 447 bini “diğer faaliyetler” bölümünde yer aldı.
Sendikalarda LGBTİ+’lerin görünürlüğü: KESK üzerinden ufak bir analiz
Mersin’de bulunan LGBT 7 Renk Derneğinin düzenlediği bir etkinlikte Sendikalar ve LGBTİ+lar üzerine bir sunum yapmam istendiğinde önce içimi bu konu hakkında söyleyebileceğim pek bir şey olmadığına dair bir his kapladı. Ardından cinsiyetçilik, homofobi ve transfobiye karşı mücadelede ne durumda olduğumuza dair, LGBTİ+lerin ne derece sendikal mücadelede ve taleplerde görünür olduğu ve son olarak neler yapılabileceğine dair genel bir tablo çıkarmanın ön açıcı olabileceğini düşündüm.
Cinsiyet eşitsizliği her yerde: Türkiye’de profesörlerin yüzde 68’i erkek
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin, “Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği” araştırmasına göre Türkiye’deki rektörlerin yüzde 90,9’u, profesörlerin yüzde 68,8’i erkek.
"Kadın dostu ilçeler" listesinin başında BDP'li belediyeler var
TEPAV tarafından gerçekleştirilen “Karşılaştırmalı Olarak Türkiye’de Kadın Dostu İlçeler” araştırmasına göre nüfusu 100 binin üzerindeki ilçeler arasında “kadın dostu olarak öne çıkan 14 ilçe belediyesinden ilk dördünü BDP’li belediyeler oluşturdu. 14 ilçenin yarısını BDP’li belediyeler oluştururken, listede 5 CHP’li, 2 de AKP’li belediye yer buldu.
Temsilde kadın-erkek eşitliği karnesinde “Hal ve gidiş” sıfır
KA.DER’in her yıl geleneksel olarak açıkladığı Temsilde Kadın Erkek Eşitliği Karnesi kadınların karar alma mekanizmalarındaki “yokluğunu” bir kez daha ortaya koydu.
Kadınların en büyük sorunu “şiddet”
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi tarafından her yıl gerçekleştirilen “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2019 yılı sonuçları açıklandı. Ocak - Şubat aylarında İstanbul başta olmak üzere toplam 23 ilde, kadın erkek,18 yaş ve üzeri 1.205 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre kadının toplumdaki en büyük sorunu “şiddet” olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye’nin en önemli sorunları işsizlik ve pahalılık
“Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA)” 2018 yılı sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılanlar Türkiye’nin en önemli sorunları olarak; işsizlik, hayat pahalılığı ve Türk lirasının değer kaybetmesini görüyor.
“Akademi kendine bakmaktan korkuyor”
Mülkiye Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Akademinin Cinsiyeti” konulu söyleşi Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleşti. Söyleşiye Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Selda Tuncer, AÜ Tıp Fakültesi’nden Serap Şahinoğlu Kuş ve SBF-Mülkiye Yüksek Lisans Öğrencisi İlgi Kahraman katıldı.