Yeni çıkanlar

Asuman Portakal'ın imzasını taşıyan Matisse'in Işığı, rengi ''yeniden'' icat eden Henri Matisse'in yaşamından ve yapıtlarından izler taşıyan öykülerden oluşuyor. Modern resmin babası Matisse'i, bir kitap kahramanı olarak kurguya yerleştiren ve ona ait özgün sözler eşliğinde edebî anlatımını güçlendiren eser; ünlü sanatçının esin kaynakları ve yaratım süreci hakkında gerçekçi bilgiler paylaşıyor.

Yüz yıl önce 1921 yılının Ocak ayında doğan Murray Bookchin'in 70'li yaşlarında yazdığı yazılar ve onunla yapılan söyleşiler, Anarşizm, Marksizm ve Solun Geleceği[1] adı altında 1999'da kitaplaştırıldı. Güzel bir raslantı olarak doğumunun yüzüncü yılında Türkçe çevirisi kitapçılarda yerini buldu. Kitap yalnız bir geçmiş değerlendirmesi olarak değil ileriye dönük öngörüleriyle de günümüzde geçerliliğini koruyor.

Arter Araştırma Programı’nın ilk dönemi çerçevesinde üretilen Re: [aap_2019] başlıklı yayın, Arter Yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu.Katılımcıların bireysel araştırmalarının ve program süresince yaşanan kolektif deneyimin izini süren Re: [aap_2019], ismini program süresince iletişim için kullanılan e-posta grubundan alıyor. 

28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü’ne özel Nadir-X çizgi romanının farkındalık videosu yayınlandı. Kistik Fibrozis, Sistinozis ve DMD gibi nadir hastalıklara dikkat çekmek için hazırlanan Nadir-X çizgi romanı, mart ayında bütün kitabevlerinde olacak.

VakıfBank Kültür Yayınları yazar, gazeteci ve milletvekili Ahmet Rasim’in eserlerini edebiyatımıza yeniden kazandırıyor. Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen araştırma çalışmalarında 800’ü aşkın süreli yayın ve 117 bin nüsha incelendi. 30 cilt olarak okurla buluşturulması planlanan külliyatın ilki ise “Ahmet Rasim Kitaplığı 1 - İlk Sevgi” adıyla yayımlandı.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni kitabı Hayal ve Gerçek Arasında: Osmanlı Resminde İstanbul İmgesi, 18. ve 19. Yüzyıllar raflarda yerini aldı. Sanat tarihçisi Tarkan Okçuoğlu’nun kaleme aldığı kitap, modernleşme sürecinde Osmanlı resim sanatının önemli bir ayağını oluşturan duvar resimlerine ve bu eserlerin ortak paydası olan İstanbul imgesine odaklanıyor.

Bir roman neden yazılır? İçimizde yaşayan insancıkları birbirine düşürmek, sevişmelerini sağlamak veya düpedüz yalanlarına tanık olmak yazara, yazmak sevdasına tutulmuş o onulmaz hastaya nasıl bir haz verir? Gidecekleri yeri yazardan çok daha iyi bilen karakterler usul usul çıkışa doğru sürüklenirken, evet evet! Mutlaka ölmelidir birileri. Aslında yazar kimi öldürüyor; içindeki kini mi, kendini mi yoksa bir boşluğa mı savuruyor kalemini?

Ünlü manga ustası Keiji Nakazawa tarafından yaratılan ve atom bombasının etkilerine dair tarihsel bir belge niteliği taşıyan "Yalınayak Gen" serisinin, Türkiyeli okurlar tarafından uzun yıllardır merakla beklenen sekizinci cildi Ölüm Tacirleri, tarihe tanıklık ettirmeyi sürdürüyor.

Savunmasız çocuklara yönelik özel bakım sağlayan bir hastanede çalışan Dr. Nadine Burke Harris, savaşçı ve araştırmacı bir doktor olarak uzun yıllardır tanınıyordu. Ama onu toksik stres ve ömür boyu sürecek hastalıklar arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya iten, bir cinsel saldırıdan sonra büyümesi duran Diego ismindeki hastası oldu.

Nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Türkiye’de etno-dinsel azınlık toplumlarının hem kendi aralarında hem de geniş toplumdan (Müslüman-Türk) bireylerle yaptıkları karma evlilikler, özellikle İstanbul kent coğrafyasında demografik açıdan gün geçtikçe azalan bu toplumlardaki en sıcak konu başlığını, en büyük sosyal fenomeni oluşturmaktadır. “Kısmet Tabii…” kitabının hikayesi de bugüne kadar Türkiye akademiyasında yeterince ele alınmamış olan bu konuyu farklı veçheleriyle irdeleme gayretinden doğmuştur.

Karşılaştırmalı edebiyat alanındaki çalışmalarıyla tanınan Charles Coustille’in kaleme aldığı “Antitezler”, Koç Üniversitesi Yayınları’ndan (KÜY) çıktı. Ahmet Nüvit Bingöl’ün Fransızcadan çevirdiği “Antitezler”, edebi ve akademik dünyaların karşılaştığı tarihsel bir soruşturma sunuyor.

İktisat Tarihinin Dönüşü, Ulaş Karakoç ile Alp Yücel Kaya'nın Türkiye’de büyük ölçüde bireysel çabalara bağlı kalan iktisat tarihi alanına ilgiyi artırmak amacıyla derledikleri makalelerden oluşuyor. Kitapta tarihsel malzemeyi iktisadi bakış açısından analiz eden makalelerin yanı sıra alanın usta hocası Şevket Pamuk’la etraflı bir söyleşi yer alıyor.

TÜSTAV Sosyal Tarih Yayınları, Mustafa Suphi'nin 1908-1913 yılları arasındaki yazılarını "Mustafa Suphi İlk Yazılar" adlı kitapta bir araya getirdi. Ekonomik, siyasal, kültürel alanlarda oldukça geniş bir yelpazede kaleme alınmış olan makaleler; Mustafa Suphi’nin 1908-1913 yıllarındaki siyasal arayışının ipuçlarını veriyor.

Edebiyatın yaramaz çocuk hâlleri olduğuna öteden beri inanırım. Meraklıdır ve karıştırır, alttakini çekerken üsttekileri devirir. 
Afacandır, zira zekâsı parlaktır. Tatlı ve sevimli hâllerine diyelim kaş çattınız, fazla kızamazsınız, iki dakikada sizi tebessüm ettirir; işte edebiyat budur…

İklim değişikliği, savaş, evrensel adalet, nükleer silahsızlanma ve uluslararası işçi hakları gibi sorunları ele alan toplumsal hareketlere katılan ve bu konularda eserler kaleme alan Jeremy Brecher'ın “İklim Direnişi: Bir Hayatta Kalma Stratejisi” başlıklı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle çıktı. Editörlüğünü Ömer Madra'nın üstlendiği kitabı kitabı Türkçeye Dilara Kılıç kazandırdı.

Bırakın gece dışarı çıkmayı, sokakta yürümeye bile hasret kaldığımız bu günlerde yayınlanan Meri Çevik Simyonidis’in Unutulmaz Hayatların Reçeteleri kitabı sizi İstanbul’un lezzet duraklarında bir yolculuğa çıkarıyor. Böyle söyleyince Zomato’nun hallicesi gibi anlaşılsa da emin olun kesinlikle öyle değil...

Yeni İnsan Yayınevi, Yeşil Politika Serisi'ne Sherry F. Colb’un çalışması Vegan Olmak İçin Bahaneler başlıklı kitabı ekledi. Halen Cornell Hukuk Fakültesi’nde Profesör olarak çalışmalarını yürüten Colb, hayvan hakları dersleri veriyor. Colb’un konuya hakimiyeti, söz konusu kitabın ustalıkla kaleme alınmasına vesile olmuş gözüküyor.

Kaos GL, Yunus Emre Demir’in hazırladığı “Lavanta Tavan” kitabını yayınladı. LGBTİ+’ların iş hayatında yaşadıklarını, ayrımcılığı ve ayrımcılığa karşı mücadele yollarını gündemleştirmeyi hedefleyen kitapta farklı iş kollarında çalışan LGBTİ+’larla röportajlar ve sendikalar için bir rehber yer alıyor.

M. Şehmus Güzel’in on yıl kadar önce basılmış olan ve bugünlerde ise e-kitap olarak yayımlanan Felsefe Üzerine kitabında felsefeyle ilgili yazıları yer alıyor. Güzel’in daha çok Fransız felsefesi ve filozoflarını ele alan kitabının “Giriş” bölümünde düşünme, felsefi düşüncenin nitelikleri, filozof ve felsefeci kavramları irdelenerek, günümüzde felsefenin nasıl bir anlamı ve işlevi olabileceği tartışılmaktadır.

Şiir incelemeleri, çözümlemeleri ile öyküleri ödül de alan, bu alanda yaptıklarıyla emek ve katkı ödülleriyle de taçlandırılan E. Bülent Yardımcı son çıkan kitabı Şiir Ne, Şair Kim’de daha çok şiir, estetik, imge ve şairlik kavramları üzerinden düşüncelerini paylaşmış okurla. 

Kaos GL, Defne Güzel’in hazırladığı “AIDS’li İğne” kitabını yayınladı. HIV ve insan haklarına ışık tutmak, HIV’e dair güncel tartışmaları derlemek için yayınlanan kitapta HIV aktivisti Defne Güzel’in yazılarının yanı sıra röportajlar da yer alıyor.

DİSK-AR tarafından hazırlanan ve 12 Eylül 2020 günü Kadıköy’de gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşılan araştırma, genişletilerek Emeğe Karşı Sermaye Darbesi: 12 Eylül İşçi Haklarını Nasıl Yok Etti? adıyla e-kitap olarak yayımlandı.

Seramik sanatçısı Alev Ebüzziya Siesbye’nin tekrar kavramından yola çıkarak ve tek bir malzemeye, yönteme ve biçime odaklanarak gerçekleştirdiği üretimin yeni bir bağlamda sunulduğu Tekerrür sergisine, bir kitap da eşlik ediyor. Sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta Abidin Dino, Nermin Kura, Ali Kayaalp gibi isimlerin metinlerinin yanı sıra sanatçının arşiv fotoğrafları da yer alıyor.

Amed Gökçen, Zeynep Altop ve Bade N. Çayır imzasını taşıyan “Kaz Dağları’ndan Toroslar’a: Tahtacı Türkmen Alevileri” adlı kitap İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Kitap 2015 yılından itibaren 10 ilde sürdürülen antropolojik çalışmanın bulgularına dayanıyor.

Bir insan ve değerler filozofu olan Uluğ Nutku hakkındaki yazılardan oluşan ve editörlüğünü Mustafa Günay’ın yaptığı “Gezgin Filozof Uluğ Nutku” kitabı, Çizgi Kitabevi Yayınları tarafından yayımlandı. Uluğ Nutku, hocası Takiyettin Mengüoğlu’ndan sonra felsefi antropoloji/insan felsefesi geleneğini sürdüren en önemli felsefecilerimizden biridir.

Fabien Toulmé'nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esin alarak üç ciltlik bir seriye dönüştürdüğü Hakim'in Yolculuğu, insanlığı unutmuş bir dünyada insan olmanın nasıl bir şey olduğuna dair etkileyici bir grafik roman.

Çocuklar için daha iyi bir gelecek düşleyen, bu umudu herkesle paylaşma arzusuyla tek yürek olan 65 yazar ve 30 çizeri Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği öncülüğünde bir araya getiren Merhaba Ben Kitap, okuyan nesiller yetiştirmeye katkıda bulunmak amacıyla yayına hazırlanan özel bir derleme.

Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın “Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi” isimli kitabı raflarda yerini aldı. Işın’ın arşiv belgelerinden şiirlere kadar 600'ün üzerinde kaynaktan yararlanarak hazırladığı kitap, Osmanlı yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.

Görmezden gelinen ya da bir önemsizlik, değersizlik atfedilerek köşeye itilen metinlerden ikisi daha Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY) “Tefrika” dizisi kapsamında okuyucuyla buluşuyor:  “Asabi Kız” ve “Sabiha”, Ahmet Rasim’in, merkezinde kadın kahramanların olduğu iki novellası.

Otuz yılı aşkın süredir editörlük yapan ve ironik biçimde mesleği hakkında yeterli yazılı kaynak olmadığını farkeden Peter Ginna, sektörün duayen isimlerinin kaleme aldığı yazıları bir araya getirdiği “Editör Ne İş Yapar?”da editörlüğü bir meslek ve kariyer olarak irdeliyor.

Arapça edebiyatın güçlü temsilcilerinden Halid Halife, Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok kitabıyla politik, dinî ve cinsel zorbalığın gölgesi altında yaşayan Suriyeli bir ailenin üç nesle yayılan,"utanç" duygusuyla kuşatılmış hikâyesini anlatıyor. 

2018 Yılında, en etkili 50 feministten biri seçilen Virgie Tovar’ın, Şişmanlık Hakkımız isimli kitabı artık Türkiye’de. Vücut görünüm uzmanı, eğitmen ve yazar olan Tovar, “Hayal kurmaya devam etmek yerine hayatımı yaşamaya başlamak istediğim için diyeti bırakmayı seçen 110 kiloluk bir kadınım. Üstelik son derece umutlu, diyeti reddeden, şişmanlığa olumlu yaklaşan ve kısa bluzlar giyerek Miss Piggy takıları takan bir feministim!” diyor.

Dünya masal derleyiciliğinin Andersen ve Grimm Kardeşler’le birlikte en önemli isimlerinden Aleksandr Afanasyev’in derlediği “Rus Halk Masalları 1” VakıfBank Kültür Yayınları tarafından Türkçe’de ilk kez yayımlandı. Kitapta yaşamı boyunca Rusya’yı dolaşarak 600’den fazla masala ulaşan Afanasyev’in derlediği masallar yer alıyor.

Pulitzer ödüllü müzik eleştirmeni Harold C. Schonberg’in “Büyük Besteciler” isimli eseri VBKY tarafından yayınlandı. Kitapta Mozart’tan Beethoven’a, Wagner’den Chopin’e müzik tarihine damgasını vuran onlarca sıra dışı besteci ve çalışmaları anlatılıyor.

Brezilyalı yazar Martha Batalha'nın kendi çevresinde yaşanan gerçek olaylardan yola çıkarak kadınların toplumsal cinsiyet rolleri içinde yitip giden ümitlerini mizahi bir dil ve keskin bir gözlem gücüyle aktardığı romanı Bir kadının Görünmez Yaşamı, Kafka Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı. 

Orhan Tüleylioğlu'nun ilk kez 2012'de basılan Merdivende Üç Şair kitabı, Sivas Katliamı'nın yıldönümünde yeni baskısı ve önsözüyle satışa çıktı. Kitap, Uğur Kaynar, Metin Altıok ve Behçet Aysan üzerinden katledilen 33 aydına saygı duruşu niteliğinde...

Serdar Soydan, Nabizade Nazım'dan Recaizade Mahmut Ekrem'e, Ahmet Rasim'den Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Suat Derviş'e; Tanzimat'tan harf devrimine dek Türkçe edebiyatın zenginleşmesine katkı sunmuş isimlerin satırlarında kâh örtük kâh açıktan anlatılan "öteki" cinsellikleri derledi. 

Çok Okunanlar

Yakındaki etkinlikler