Güncel sanat alanında özellikle fotoğrafa odaklı bir inisiyatif olan Orta Format, 31. güncellemesinde niyet olgusuna odaklanıyor. Farklı disiplinlerden insanların kendi alanlarında bu olguya nasıl yaklaştığını sorgulayanve üç aylık bir sürece yayılacak güncelleme, hem üretimde hem de yargılarda oldukça önemli bir yere sahip olan niyet kavramını sorgulayacak.
Yeni bir şiir dergisi "fazlasıyla" geliyor…
Turgay Kantürk, Enver Topaloğlu ve enderemiroğlu’nun yayına hazırladığı, Savaş Çekiç tarafından tasarlanan mevsimlik şiir dergisi Kod Adı: Maske 2021, bağımsız bir girişim olarak yola koyuldu ve pdf olarak 15 Şubat’ta dağıtım sponsoru www.gazeteduvar.com üstünden yayında olacak ve ücretsiz indirilebilecek.
Kürtçe çizgi roman dergisi 'GOG' yayın hayatına başladı
Çizgi roman ağırlıklı dijital çocuk dergisi GOG, Kürtçenin Kurmancca ve Zazaca lehçelerinde yayın hayatına başladı. Alanında bir ilk olan dergi adını eski bir Kürt çocuk oyunundan alıyor. Pek çok eğlenceli karakterin maceraları ile eğitici içeriklerin yer alacağı dergi, 7-14 yaş grubuna yönelik.
YILLIK'ın yeni sayısında Galata restorasyonu ve Ayasofya var
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü YILLIK'ı ikinci sayısıyla raflarda yerini aldı. Derginin pandemi döneminde hazırlanan yeni sayısı, kent tarihine salgınlar ekseninde yaklaşan bir makaleyle başlıyor. Galata Kulesi’nin tartışma yaratan restorasyonu ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi gibi güncel meselelere ilişkin araştırmalar yayının dikkat çeken içerikleri arasında yer alıyor.
İki dilli Dilop'tan "Çırpınırdı Karadeniz" sürprizi
İki aylık periyotlarla Kürtçe ve Türkçe yayınlanan kültür, sanat ve politika dergisi Dilop’un Ocak-Şubat sayısı çıktı. Lice Beyleri dosyası ile raflarda yerini alan dergide çalıntı müzikler serisini sürdüren Recep Maraşlı, "Çırpınırdı Karadeniz marşının gerçeğini deşifre ediyor.
Kaos GL Dergisi’nin 176. sayısı “Diyalog” dosyasıyla çıktı
Kaos GL Dergisi’nin 176. sayısı, “Diyalog” dosya konusuyla yayınlandı. Bu sayıda sosyal diyalog zemininde LGBTİ+’ların konumları, sanat aracılığıyla kurulan diyaloglar, günden güne değişen diyalog kurma araç ve yöntemleri, queer ilişkilerdeki değişen güç dengeleriyle beraber yeni diyalog zeminlerine olan ihtiyaç tartışmaya açılıyor.
Şizofrengi’nin tüm sayıları çevrimiçi erişime açıldı
Psikiyatr ve yazar Fatih Altınöz ile birkaç yakın arkadaşının psikiyatri üzerine denemeleri toplamak amacıyla oluşturduğu 90’lı yılların oldukça ses getiren Şizofrengi dergisinin tüm sayıları çevrimiçi erişime açıldı.
“Cogito”, “Eleştiri Zamanı” ile dalya dedi
3 aylık düşünce dergisi “cogito”nun 100. sayısı yayımlandı. “Cogito” 26 yıl önce düşünce üretimine, bilgiye ve bilmeye” yönelik talebi beslemeye, yaşatmaya ve sürdürmeye katkıda bulunmak, “düşünmenin pek gündemde olmadığı bir ortamda, bir düşünce dergisi olabilmek” amacıyla yayın hayatına başlamıştı.
AraRenk Fanzin "feminist bir gaye ve duruşla" yayına başladı
AraRenk Fanzin, toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde teori, yöntem, politika ve etik tartışmaları yürütmek ve aynı zamanda birçok farklı alandan edebi, teorik ya da deneyime dayalı birçok yazını "feminist bir gaye ve duruşla" bünyesinde biriktirme hedefiyle yayın hayatına başladı.
Kaos GL'nin Ocak-Şubat sayısında dosya konusu: “Diyalog”
Yeni yıla "diyalog" dosya konusunu tartışarak merhaba diyecek olan Kaos GL dergisi, katkıda bulunmak isteyenlerden yazılarını 10 Aralık tarihine kadar göndermelerini istedi.
Kaos GL'nin yeni sayısı “Normativite” dosyasıyla raflara çıktı
1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL Dergisi’nin 174. sayısı, “Normativite” dosya konusuyla yayınlandı. Kaos GL Dergisi bu sayısında hareketin kendi doğruları ve aktivizm ve siyaset yapma biçimlerinden eyleme hallerine LGBTİ+ kültürüne ve kişisel ilişkilere uzanan çok yönlü bir perspektifle normları tartışmaya açtı.
Dilop'un 15'inci sayısının konusu Kürtçe'nin kullanımı
Kültür, sanat, politika alanında iki dilli Dilop dergisinin 15'inci sayısı okurlarıyla buluştu. Geçtiğimiz sayıda koronavirüs nedeniyle sadece internet ortamında yayınlanan dergi, bu kez basılı biçimde okuyucuyla buluştu.
Nâzım Hikmet’in yayımlanmamış beş şiiri bulundu
Nâzım Hikmet'in şu ana kadar hiçbir yerde yayımlanmayan beş şiiri, Yapı Kredi Yayınları editörlerinin TÜSTAV Komintern Arşivi’nde yürüttüğü çalışmalarla ortaya çıkarıldı. Şiirler 'kitap-lık' dergisinin son sayısında yayımlandı.
Dilop dergisinin 13'üncü sayısı Cegerxwîn dosyasıyla çıktı
Dilop dergisi 13'üncü sayısıyla okuyuculara ulaştı.Newroz’da 2'nci yılını tamamlayıp 3'üncü yılına girecek olan dergi "Cegerxwîn: Kimim ben?" dosyasıyla yayınlandı.
Altyazı'nın Mart-Nisan sayısı kapağına Fellini'yi taşıdı
Altyazı Sinema Dergisi 194. sayısında kapağına, Federico Fellini’nin Mart ayında yeniden gösterime girecek büyük klasiği ‘Tatlı Hayat’tan bir kareyi taşıyor. 100. doğum yılı kutlanmakta olan İtalyan ustanın sinemasına ilişkin bir dosya hazırlayan derginin bu sayısında, son dönemin kayda değer filmlerinin yanı sıra pek çok klasik film ve sinemasal yaklaşım, günümüzle bağlantısı üzerinden inceleniyor.
Nûbihar dergisinin 150’nci sayısı çıktı
Türkiye’de en uzun soluklu Kürtçe yayın yapan Nûbihar dergisinin 150’nci sayısı çıktı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, asimilasyona karşı çıktıkları yolda 28 yılı geride bıraktıklarını söyledi.
Toplumsal Tarih’ten "Bizans ve Osmanlı’da Aşk, Aşıklar ve Cinsellik" dosyası
Şubat 2020’de Toplumsal Tarih; "Bizans ve Osmanlı’da Aşk, Aşıklar ve Cinsellik" başlıklı özel bir dosya ile Bizans ve Osmanlı imparatorluklarında aşk, ilişkiler ve cinsellik konularına odaklanarak hem aşkın hem cinselliğin tarihsel olgular olup farklı dönemlerde farklı biçimlerde algılanıp yaşandığını; dönemin eşcinsellik ve “makbul sevgilinin cinsiyeti” tartışmalarından, sevgililerine ve özgürlüklerine kavuşmak için hukuk mücadelesi vermekten çekinmeyen kadınlarına uzanan geniş bir yelpazede, aşk ve cinsellik etkileşimlerinin zengin tarihinden örneklerle sunuyor.
İstanbul Araştırmaları Yıllığı hakemli ve açık erişimli oldu
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün akademik yayını İstanbul Araştırmaları Yıllığı / Annual of Istanbul Studies dergisi, bundan böyle YILLIK: Annual of Istanbul Studies adıyla hakemli ve açık erişimli bir dergi olarak, hem basılı hem dijital ortamda yayımlanacak. İlk sayıda yer alan makalelerde İstanbul’u odağına alan birçok farklı konu; şehircilik, mimarlık, bilim, müzik tarihi ve tarihyazımı gibi çeşitli disiplinlerin perspektifinden ele alınıyor.
Özne Felsefe Dergisi’nin Nietzsche özel sayısı çıktı
Özne Felsefe Dergisi’nin 31. Sayısı (Güz 2019) Nietzsche özel sayısı olarak yayımlandı. Sadık Erol Er ve Volkan Ay’ın editörlüğünü üstlendikleri oldukça hacimli olan bu sayıda (832 sf.), Nietzsche ile ilgili telif ve çeviri olmak üzere elliye yakın yazı yer alıyor.
Ağustos’un üçüncü sayısı raflarda yerini aldı
Ege Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu Lavender LGBTİQ+’nın fanzini “Ağustos” üçüncü sayısı çıktı. Bu sayıda da tamamıyla Lavender LGBTİQ gönüllülerinin hazırlamış olduğu yazılar yer alıyor.
Kaos GL'nin yeni sayısı, “Bellek” dosyasıyla raflarda
Kaos GL Dergisi çeyrek asrı geride bırakırken; geçmişi hatırlamak, geçmişi geçmişte bırakmamak, bugünleri anlamlandırırken belleğimizi yoklamak adına bellek ve tarih çalışmalarını 169. sayısı “Bellek” dosyasında LGBTİ+ ve queer perspektifinden tartışmaya açıyor.
Altyazı dergisi 2010’ların en İyi 50 filmini seçti
Altyazı’nın Kasım-Aralık sayısı çıktı. 2010’lar sinemasının ‘En İyi 50 Film’ başta olmak üzere listelerle ve genel eğilimleri değerlendiren yazılarla ele alındığı dergide, vizyonda öne çıkan güncel yapımlara dair analizler ve yönetmen söyleşileri de yer alıyor. Derginin ücretsiz eki ‘Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’ ise sinemada ifade özgürlüğü meselelerini görünür kılmayı ve tartışmayı sürdürüyor.
Demokratik Modernite Dergisi’nin yeni sayısı çıktı
Üç aylık düşünce ve kuram dergisi Demokratik Modernite Dergisi’nin yeni sayısı çıktı. Ekim, Kasım Aralık, aylarını kapsayan 29. sayı “Tarihsellik ve Şimdilik” dosyası ile raflardaki yerini aldı.
Tahir Elçi Vakfı'nın dergisi Kırık Saat yayın hayatına başladı
Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı bünyesinde yayınlanan üç aylık kültür, edebiyat ve düşünce dergisi: "Kırık Saat" Kasım sayısı ile birlikte yayına başladı. Üç aylık derginin ilk sayısının başyazısında, Tahir Elçi'nin öldürülmeden birkaç gün önce kaleme aldığı notlar yer alıyor.
Yeni e'nin ekim sayısı manga ve anime kapağı ile çıktı
Ekim sayısının kapak konusunu Japon kültür sanat dünyasının hediyesi manga ve animeye ayıran Yeni e dergisinde ayrıca, HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Kübra Yeter’in yaptığı röportaj ve mini bienal dosyası yer alıyor.
Altyazı’nın yeni sayısı Almodóvar’ı kapağına taşıdı
Altyazı dergisinin yeni sayısında kapsamlı bir Pedro Almodóvar dosyası yer alıyor. Derginin bir önceki sayısında yayınlanmaya başlayan ücretsiz ek ‘Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’ da sinema alanındaki ifade özgürlüğü meselelerinin nabzını tutmaya devam ediyor.
Kaos GL dergisinin yeni sayısı “Gençlik” dosyasıyla çıktı
1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL dergisinin 168. sayısı “Gençlik” dosya konusuyla yayınlandı. Gençlik kavramının yanı sıra, gençlik döneminin kendine özgü dinamiklerine bakmayı, büyük oranda cinsel gelişim, cinsel yönelim ve cinsiyet farkındalığının tekabül ettiği bu çağda karşılaşılan zorlukları tartışmaya açan Kaos GL Dergi bu zorlukları bertaraf etmek için alanda çalışan sivil toplum örgütleri, aktivistleri ve uzmanları bir araya getirdi.
Kaos GL dergisinden gençlere çağrı: Tek soru, çok cevap
Kaos GL dergisi, “Gençlik” dosya konusuyla çıkacak Eylül-Ekim sayısı için genç LGBTİ+’lara çağrı yaptı. “Tek soru, çok cevap” diyen dergi genç LGBTİ+’lara şu soruyu soruyor: Sorunlarınız ve talepleriniz neler?
Altyazı, Hollywood’un kendine baktığı filmleri kapağına taşıdı
Bağımsız sinema dergisi Altyazı, Hollywood’un kamerayı kendine çevirdiği filmlere ayırdığı Temmuz-Ağustos sayısı ile bayilerde yerini aldı. Derginin bu sayısı ile birlikte ücretsiz eki Altyazı Fasikül: Özgür Sinema da yayın hayatına başladı.
Kaos GL, insan hakları ihlal aracı olarak hukuku sorguluyor
Kaos GL dergisinin 166. sayısı “Bir İnsan Hakları İhlal Aracı Olarak Hukuk” dosya konusuyla yayınlandı. Derginin Mayıs-Haziran sayısı “Hukukun insan hakları ihlali aracı olduğu ve adalete erişimin imkansızlaştırılmasıyla çalışan yeni hukuk sisteminin LGBTİ’ler için ne ifade ettiğini” tartışmaya açıyor.